Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klarsynt glasögonbeslut

Vid årsskiftet avgiftsbefriade den rödgröna regeringen tillsammans med Vänsterpartiet läkemedel till barn upp till 18 år.

I dag införs glasögonbidrag för samma grupp. Upp till 800 kronor per barn som behöver glasögon.

Så visst spelar det roll vilka partier som bestämmer.

Ett bidrag på 800 kronor har förstås inte en omvälvande påverkan på alla de 150 000 barn mellan 8 och 18 år som glasögonbidraget omfattar. De allra flesta får, tackolov, redan i dag den hjälp de behöver.

Kanske till och med fler barn nu än för bara ett år sedan eftersom regeringen också gjort andra fördelningspolitiska ändringar i statsbudgeten för att fördela mer till dem med lägst inkomster.

Hjälporganisationen Majblomman har dock i ett flertal rapporter de senaste åren kunnat visa att 10 000(!) skolbarn tvingas avstå glasögon under minst ett år eftersom föräldrarna inte har råd. Ytterligare 30 000 har fått vänta ”en avsevärd tid” med glasögon av samma skäl.

Och, precis som när det gäller all annan tillgång till sjuk- och hälsovård, spelar det roll hur enskilda landsting har prioriterat. Vissa har subventionerat synhjälp för barn ända upp i tonåren - andra har satt stopp efter barnen fyllt sju år. Ett ”hälsolotteri” menar Majblomman.

Det är nästan vart fjärde barn vars utveckling hämmas av att inte kunna se ordentligt. Hur påverkar det dessutom dessa 40 000 barns allmänhälsa? Deras betyg?

Är killen längst bak i klassrummet i själva verket bara ett par glasögon ifrån ett högre betyg? Är tjejen som struntar i läxan i själva verket oförmögen att se bokstäverna i böckerna?

För dessa kommer bidraget spela en viktig roll för möjligheterna att både kunna hänga med i skolan och ha en bra fritid.