Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KKV: Särredovisa verksamhet

Annons

Konkurrensverket (KKV) föreslår att offentlig verksamhet som konkurrerar med privata aktörer ska särredovisa den del av verksamheten som är konkurrensutsatt.

Detta för att undanröja alla eventuella misstankar om att kommuner, landsting och stat skulle subventionera den egna verksamheten så att konkurrensen sker på olika villkor.

Förslaget lyfts fram i en ny rapport som KKV presenterar i dag.

Ett annat förslag som KKV lyfter fram gäller tandvården där man vill öka möjligheten att jämföra priser. Därför bör det bli obligatoriskt för alla aktörer att tillhandahålla uppdaterade prislistor på prisjämförelsetjänsten 1177 vårdguiden, anser KKV.

För att främja bostadsbyggandet föreslår KKV vidare att slopa detaljplanesteget i tillståndsprocessen. I dag finns tre steg. Översiktsplan, detaljplan och till sist bygglov.

Att ta bort steget med detaljplan skulle påtagligt minska processtiden, säger Anders Gerde, konkurrenssakkunnig på KKV.

Enligt honom har flera andra länder endast två steg. I Sverige har dessutom de tre stegen börjat flyta samman. Redan i översiktsplanerna finns i dag detaljerade krav för byggandet som tidigare reglerades längre ner i kedjan.

KKV har även tittat på drivmedelsmarknaden. Här föreslår man att det bör tillsättas en utredning för att närmare undersöka om pumplagen bidrar till att dagens oligopol-situation med fyra stora aktörer bibehålls. Pumplagen innebär att den station som säljer över en miljon liter fossilt bränsle måste erbjuda minst ett icke-fossilt alternativ. Detta har inneburit stora investeringar för mindre aktörer.

Mer läsning

Annons