Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kjell Sjöberg, minnesord

Kjell Sjöberg, Örnsköldsvik, har avlidit i en ålder av 76 år. Han sörjs närmast av hustrun Astrid, dottern Marie med sambo Björn, två bröder och en syster samt deras familjer.

Kjell härstammade från Ås utanför Örnsköldsvik och visade tidigt stora idrottstalanger inte minst i backhoppning, som kom att bli hans stora signaturmärke. Snart upptäckte FV-ledarna att Kjell skulle bli något stort. För han hoppade både långt och stilrent med ett fantastiskt nedslag i Paradiskullen, så den dåvarande expertisen med bland andra Erik "Diman" Lindström var över hövan förtjusta.

Med tiden blev det många framgångar nationellt i form av segrar i både junior- och seniorklass och därtill ett antal SM-medaljer inberäknade. På den internationella fronten uteblev inte framgångarna. Bland alla dessa kan nämnas följande:

Vid skidflygningstävlingar i Oberstdorf, Tyskland 1964 vann han sammanlagt tävlingarna. Hans längsta hopp mätte hela 144 meter, en fantastisk hopplängd på den tiden. De närvarande inklusive domarkåren var rörande eniga. Kjells fantastiska hopp var de vackraste och längsta som någonsin hade skådats. Vilken FV-kille!

1967 likaledes i Oberstdorf slog Kjell till med världsrekord i skidflygning. Hopplängden uppmättes till 148 meter. En i sanning imponerande prestation.

Vid VM i Oslo 1966 blev Kjell bronsmedaljör i Holmenkollen, efter andra omgångens klart bästa hopp. Återigen en stor bedrift.

Efter den aktiva tiden följde Kjell med stort intresse vad som hände på backhoppningsfronten både i Friska Viljor och internationellt. En stor upplevelse för honom var resan till Planica i Slovenien 2010, tillsammans med några gamla klubbkamrater.

Civilt jobbade Kjell Sjöberg många år inom måleribranschen. Efter denna tid arbetade han vid M-Reals fabriker i Husum inom papperstillverkningen.

Våra innerligaste tankar går nu till Kjells närmaste. Vi i Friska Viljor skall för alltid hålla hans ljusa minne och storslagna idrottsprestationer levande

STEN GRUNDBERG

För Friska Viljor