Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kjell Jonsson var alltid i farten på rätt plats vid rätt tillfälle – journalistiken och VA kom alltid först

Pressfotograf Kjell Jonsson, Härnösand, har avlidit i en ålder av 94 år. Han sörjes närmast av barnen Ulla, Ulf och Eva med familjer.

Kjell Jonsson var fast anställd på Västernorrlands Allehanda under 42 år, men fortsatte efter pensioneringen 1991 att ta på sig uppdrag för VA och senare TÅ en bit in på 2000-talet.

Han svarade för många fullträffar både som pressfotograf och på fotbollsplanen som tung och snabb ytter i Älgarna.

Kjell Jonsson blev den som spelade flest antal matcher i Ångermanlands landskapslag och efter 31 framträdande i den dressen fick han Fotbollsförbundets guldmärke. Dessutom fick han dra på sig den blågula landslagsdressen åtta gånger för Nordsverige.

Men tidningen var alltid viktigare än fotbollen. Så viktig att han nobbade tillfälligt spel med IFK Norrköping som ville låna en snabb ytter när laget skulle möta italienska storlaget Milan med svenska proffsen Gunnar Nordahl, Gunnar Gren och Nils Liedholm.

Han var nämligen samtidigt efter en VA-omröstning uttagen i Folkets lag som skulle möta ett holländskt lag. Och VA kom som alltid först…

Det var inte bara på fotbollsplanen som Kjell Jonsson hade högt tempo. I arbetet visade han en enorm kapacitet och snabbhet när han flängde mellan olika uppdrag.

Han tog aldrig lätt på några arbetsuppgifter utan smått som stort var lika viktigt. Inget fuskades bort. Han var länets skickligaste pressfotograf och dök upp i alla möjliga sammanhang. För många fanns ett likhetstecken mellan VA och Kjell Jonsson.

En bild som publicerades runt om i Europa tog Kjell Jonsson under höbärgningen i Ramvik av centerledaren och senare statsministern Thorbjörn Fälldin. Med spänd vrist bland höhässjor och i arbetsställ fick Fälldin perfekt träff på en fotboll…

Kjell Jonsson verkade arbeta ständigt. Visst, det fanns femdagsvecka även på hans tid, men det blev nog oftast sju eller sex dagar ändå för hans del. Och även under semestrar dök han plötsligt upp med filmrullar i näven…

Vi som arbetade i samma fastighet fick också närmast trycka oss mot väggarna när han i full fart tog tre trappsteg åt gången upp till fjärde våningen där fotoavdelningen fanns.

Det var väldigt stimulerande att under ett 30-tal år arbeta med Kjell Jonsson. Han hade ett ovanligt välutvecklat journalistiskt väderkorn och stark känsla för nyheter.

Ofta kom han tillbaka från fotouppdrag och delade med sig av nyheter som han i förbifarten snappat upp. Även om han aldrig hade tillräckligt för att själv börja skriva så låg han bakom hundratals nyheter i VA.

Med Kjell Jonssons bortgång har vi förlorat en av VA:s största profiler genom tiderna.

Han satte färg på arbetet tillvaron och det var en glädje att arbeta tillsammans med honom.

Bo Östman f d chefredaktör Västernorrlands Allehanda