Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kiss vägrar följa trenderna

Annons

Sverigeaktuella Kiss omskrivs ofta för sin girighet och kontroverserna kring sparkade medlemmarna Ace Frehley och Peter Criss.

Vi är ingen välgörenhetsorganisation, utbrister Gene Simmons.

Gene Simmons har lärt sig några nya svenska ord som han tror kommer imponera på en kvinnlig journalist.

Du har en söt, eh, rumpa, är bland det första han säger när han ringer upp från Houston.

Men efter några trevande minuter överger han de mindre intelligenta yttrandena och visar sig i stället från sin vassare sida. Kiss-basisten med den långa tungan är känd för att vara extremt affärsinriktad och vill gärna styra in sina svar på den pågående världsturnén, som når Sverige nästa sommar.

Kiss handlar inte om välgörenhet. Vi vägrar ge bort musik gratis. Enda anledningen till att vi släppte en till skiva var att vi fick en bra deal med kedjan Wal-Mart, förklarar han.

Inte lika säker

"Sonic boom" är gruppens första studioalbum på elva år. I höstas beskrev Gene Simmons den som Kiss bästa sedan 1976 års "Destroyer", men nu låter han inte lika säker.

När jag sa det var jag mitt uppe i allt, passionerad. Vi har en lång historia med 47-48 skivor allt som allt, det är svårt att säga vilken som är bäst. Men vi har aldrig tillbringat så mycket tid i studion som vi borde. På scenen däremot, där är alla överens om att varje show ska knäcka den senaste.

Smink, dräkter och platåskor är fortfarande en stor del av bandets image. Gene Simmons, som fyllde 60 i somras, fnyser när han får frågan om han aldrig känner sig löjlig maskerad.

Det borde väl snarare ni kvinnor svara på, replikerar han snabbt. Kiss är antifashion, vi följer inga trender. Vi har skapat vår egen definition av mode.

Som natt och dag

Förebilder har han aldrig haft, förutom sig själv. Självförtroendet har följt Gene Simmons sedan unga år, berättar han.

Jag var ett ensambarn utan storasyskon att vända mig till, skylla på eller fråga. Allt jag velat ha har jag varit tvungen att skaffa själv, jag är min egen framgångssaga.

Men där har funnits motgångar i Kiss 36-åriga liv. Originalgitarristen Ace Frehley, som också är aktuell med ett nytt album, har till exempel åkt in och ut ur gruppen, för att slutligen få kicken för gott.

Vi önskar honom det bästa, men han är en olycklig själ. Han har ett mörkt moln svävande över sitt huvud, precis som Peter Criss, säger Gene Simmons. Jag älskar dem för att de var med, men de kommer aldrig att få komma tillbaka. Det går inte att ha att göra med "Jekyll & Hyde"-typer.

Sin vänskap med sångaren Paul Stanley håller han dock högt.

Vi är som natt och dag, men på ett dygn ryms båda. Paul är lite mer sofistikerad än jag. Han tycker bättre om mattor än om monsterfilmer.