Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kirurg i Sundsvall svarar Sollefteåkirurgen: " Vi hade gärna sett ett stöd för situationen på Sundsvalls sjukhus"

Replik på "Sollefteåkirurg säger ifrån: "Inte personalbrist som tvingade fram centralisering av kirurgin", insändare 23 maj.

Bo-Göran Widman kommenterar överhuvudtaget inte Sundsvalls situation eller betydelse i regionen vilket vi beklagar.

Det hade varit fint att få ett erkännande och stöd för situationen i Sundsvall, särskilt då vårt brev inte alls ställdes mot de norra sjukhusen utan tvärtom betonade vikten av att vi samarbetar. I stället väljer Widman att påstå att vi farit med felaktigheter samt förneka att Sollefteå haft personalbrist.

Detta rimmar illa med det stora behov av stafetter som Sollefteå men även Örnsköldsvik haft under överskådlig tid.

Widman berättar hur många läkare som var anställda i Sollefteå men nämner inte alls hur nära flera av dessa var pension eller, än viktigare, hur många av dem som arbetade halvtid eller mindre. Detta vore klädsamt att berätta om. Han säger också att Örnsköldsvik var fullbemannat.

Detta rimmar illa med det stora behov av stafetter som Sollefteå men även Örnsköldsvik haft under överskådlig tid. Widman som aktiv i ÅLF måste vara mycket medveten om behovet av vikarier under de många år han hade ledde läkarfacket i Ångermanland.

För Pluskunder: Läkare oroas över kirurgenheterna i länet: "Rädd att verksamheten i Sundsvall offras för den i norr"

Läs mer: 27 läkare: Populistisk åtgärd att sparka Leif Israelsson – vi accepterar inte att vården försämras

Helt riktigt berättar han att den permanenta stängningen av akut kirurgi var ett politiskt beslut. Däremot nämner han inte att den akuta stängningen av akut kirurgi i Sollefteå sommaren innan inte berodde på läkarbrist utan av akut brist på sjuksköterskor.

Vi måste erkänna de svagheter vi haft och arbeta tillsammans för att säkerställa god vård.

Med detta i beaktande är det anmärkningsvärt att Widman anklagar kollegor för att framföra felaktigheter.

Det glädjer att Widman trots allt verkar tycka att länsklinikerna fungerar bra. Som han säger så opereras i dag en hel del patienter från Sundsvall och övriga delar av länet framgångsrikt i Sollefteå. Sollefteå sjukhus spelar i dag en mycket viktig roll i regionen.

Jag känner att jag var tvungen att bemöta Widmans svar, men vill betona att vårt mål inte är att ställa ett sjukhus mot de andra utan betona vikten av att alla regionens sjukhus fortsätter samarbeta under länsklinikerna och erkänner varandras betydelse för upprätthållandet av god vård. Vi måste erkänna de svagheter vi haft och arbeta tillsammans för att säkerställa god vård för regionens invånare.

Alfred Janson

Kirurg i region Västernorrland

För Pluskunder: Problemen vid kirurgin i Ö-vik bakom beslutet att sparka chefen: "Vågar inte lita på att han ska klara uppdraget"

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel