Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesiska "fredspandor" till Taiwan

Annons

På tisdagen lämnade två jättepandor med flygplan sina hemtrakter i den kinesiska provinsen Sichuan. Deras nya hem är Taiwan och flytten är ett historiskt tecken på de förbättrade relationerna mellan länderna.

Pandaparet Tuan Tuan och Yuan Yuan lovades till Taiwan redan 2006 som del i en kinesisk charmoffensiv mot Taiwan. På tisdagen flögs de äntligen med jumbojet från provinshuvudstaden Chengdu till Taiwan.

Enligt Reuters transporteras de två pandorna, vars namn betyder "enas" om man säger dem efter varandra, i två separata burar med majsbullar och färska bambuskott som matsäck.

Kina är det enda landet i världen där pandor lever vilt. Sedan 1957 har Kina flera gånger skänkt pandor till andra länder; bland annat Japan, Nordkorea, USA och dåvarande Sovjetunionen.

Efter en period i karantän tros de båda pandorna kunna visas för publik i slutet av januari nästa år. Om pandaparet parar sig kan Taiwan komma att skänka ungen till Kina, uppgav djurparken i november.

Kina har hävdat överhöghet över Taiwan sedan 1949 och har hotat att sätta ön under fastlandets styre, om nödvändigt med våld. Men relationerna har förbättrats sedan Kinavänlige Ma Ying-jeou kom till makten i Taipei tidigare i år.

Mer läsning

Annons