Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kineser förhandlar om delar av Saab

General Motors förhandlar med kinesiska biltillverkaren Beijing Automotive (BAIC) om försäljning av krisdrabbade Saabs verktyg och bilteknik, uppger två källor i USA med insyn i processen.

BAIC, Kinas femte största biltillverkare, har gjort klart att det inte är intresserat av att köpa Saab-fabriken i Trollhättan.

Med teknikutförsäljning bereder GM vägen för att avveckla Saabs huvudkontor och andra delar av det svenska bilföretaget. GM förhandlar med andra intresserade parallellt med BAIC.

Enligt Reuters källor vill BAIC ta över verktygen för produktion av både Saab 9-3:s och 9-5:s gamla modeller.

I helgen kom uppgifter om att Saab styckats i flera bolag, något som Riksgälden krävt, och i höst har ett par nya bolag registrerats. Det möjliggör försäljning av varje del för sig.

Uppgifterna om styckningen har bekräftats av näringsdepartementet statssekreterare Jöran Hägglund (C).

Informationschefen Erik Geers på Saab säger dock att bildandet av de nya bolagen inte ska ses som förberedelse till styckning.

Nu finns fem aktiebolag med Saab Automobile som förled: Powertrain, Parts, Property, Tools och Investering. Helt nya är bolagen Tools och Property.

Personal från BAIC ska enligt uppgifter i helgen ha kommit till Trollhättan för att ta hand om verktygen till den gamla 9-3.