Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinas finansmuskler kan vara dopade

Annons

Bilden har vuxit fram av en muskulös bjässe vars finansiella kraft nästan saknar motsvarighet på jorden. Men också Kina brottas med en tickande skuldbörda - och den tynger hela världen.

Det är ett stort problem. Det ger ytterligare ett lager av social spänning som läggs på allt annat i Kina: korruption, stora inkomstklyftor och missnöje, säger Frédéric Cho, Kinaexpert på Handelsbanken Capital Markets, till TT.

Kinas BNP låg i fjol på motsvarande cirka 54 000 miljarder svenska kronor. Men i november i år låg den offentliga skuldsättningen på minst 50 procent av BNP, enligt landets finansdepartement.

Det verkar också som att skuldsättningen har ökat med 50 procent sedan 2008. De på lokal nivå gjorde det bästa av situationen men de hade samtidigt begränsade medel, säger Cho.

Om den 50-procentiga siffran är sann vore det långt under exempelvis USA:s skuldsättning. Men i Kina är det inte ovanligt med politisk frisering av ekonomisk statistik och andra beräkningar pekar på att problemen är mycket, mycket större.

Det är inte helt omöjligt att skuldbördan är större eller mer komplicerad än vad man givit sken av, säger Cho.

Olika skuldsättningar i olika provinser ger också olika mycket social service till invånarna, vilket ökar spänningarna.

Mer läsning

Annons