Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinas ekonomi glödhet trots krisen

Annons

Kinas glödheta ekonomi växte med 8,7 procent under 2009 men framemot årsskiftet tilltog inflationen. Det framgår av den statistik som landet offentliggjorde på torsdagen och som påvisade riskerna för en överhettning.

Bruttonationalprodukten, BNP, i världens till storleken tredje ekonomi - och enligt bedömare på väg att gå om tvåan Japans - växte under fjolårets sista kvartal med 10,7 procent jämfört med motsvarande tid 2008, rapporterade Kinas statistiska centralbyrå. På årsbasis översteg den därmed regeringens mål på åtta procent för 2009, en tillväxt som de styrande ser som nödvändig för att skapa nya arbetstillfällen och undvika sociala spänningar bland landets 1,3 miljarder invånare.

Utlåning bromsas

Samtidigt satte dock inflationen fart, en påminnelse om att tillväxten i sig skapar utmaningar. I december var inflationen 1,9 procent mätt i konsumentpriser på årsbasis. Myndigheterna har redan försökt att bromsa bankutlåningen och de stigande lånekostnaderna för att hålla prisstegringarna i schack. I torsdags höjde Kinas centralbank sin styrränta för andra gången på två veckor i syfte att stävja lånegivningen.

Inflationsuppgången, den största på 13 månader, satte ljuset på de allmänna riskerna med ekonomins fortsatta tillväxt, och både Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) har än en gång varnat Kina för att hamna i en ekonomisk bubbla.

Ögat på priserna

Enligt Ma Jiantang vid statistikbyrån var det regeringens stimulanspaket på fyra biljoner yuan (4 200 miljarder kronor) som höll den kinesiska ekonomins tillväxt uppe trots att stora delar av världsekonomin var i kris. Vid en presskonferens i Peking sade Ma att det nu gäller "förhindra alltför snabba prisökningar och hålla ett öga på pristrenden". Han sade sig också tro att inflationen under 2010 kommer att bli "svag och möjlig att kontrollera".

Kinas investeringar i fasta tillgångar steg med 30,1 procent - i tillväxtmotorn infrastrukturen var investeringarna 30,5 procent större än 2008. Industriproduktionen växte med i genomsnitt elva procent i fjol, enbart under det sista kvartalet med 18 procent. Detaljhandeln ökade 15,5 procent, sade Ma Jiantang.