Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinas ekonomi fortsatt glödhet

Kinas glödheta ekonomi svalnade inte förra året utan växte i genomsnitt med 8,7 procent jämfört med 2008. Bara sista kvartalet växte BNP 10,7 procent jämfört med samma tid 2008, rapporterar landets statistiska centralbyrå. Samtidigt satte dock inflationen fart. I december var den 1,9 procent mätt i konsumentpriser på årsbasis.

Regeringen hade satt upp åtta procent som mål för 2009, ett mål som ansågs viktigt för att undvika social oro bland landets 1,3 miljarder invånare. Men inflationen visar att den häftiga tillväxten i sig blir en utmaning.

Investeringarna i fasta tillgångar steg med 30,1 procent - i tillväxtmotorn infrastrukturen var investeringarna 30,5 procent större än 2008.

Industriproduktionen växte med i genomsnitt elva procent i fjol, enbart under det sista kvartalet med 18 procent. Detaljhandeln ökade 15,5 procent, sade Ma Jiantang vid den statistiska centralbyrån på torsdagen.