Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinaorder gav rally i tampongaktie

Ett kurslyft på uppemot 40 procent på ett par timmar. Det blev resultatet när förlusttyngda tampongföretaget Ellen offentliggjorde en affär med ett kinesiskt bolag.

Det är Beijing Zhonglian Pharmaceutical som slutit ett avtal med Ellens asiatiska dotterbolag om distribution av bolagets probiotiska tamponger i Kina. Zhonglian räknar med att försäljningen blir "betydande", enligt ett pressmeddelande från Ellen.

"Intresset för probiotika är stort i Kina och Ellens probiotiska tampong har en potentiellt mycket stor marknad här", skriver Zhonglians vd Wei Jia i en kommentar.

Zhonglian är en del av Sinopharm Group, ett av Kinas största läkemedelsbolag med en omsättning på cirka 20 miljarder kronor.

Probiotikan, levande mikroorganismer i form av mjölksyrabakterier, tillsätts tampongerna i syfte att minska underlivsbesvär hos användaren.

Ellen är noterat på aktielistan First North, där aktien vid 13-tiden på torsdagen, drygt två timmar efter det att pressmeddelandet skickades ut, hade gått upp med 39 procent till 2 kronor jämnt.

Nyligen redovisade Ellen en förlust efter finansnetto på 2,0 miljoner kronor för tredje kvartalet 2009, att jämföra med förlusten på 2,9 miljoner kronor motsvarande period 2008. Intäkterna uppgick till 2,3 miljoner kronor, jämfört med 3,1 miljoner ett år tidigare.