Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kina uppmanar banker att hålla igen

Annons

Kinesiska finansmyndigheter har instruerat några av landets största banker att dra ned på utlåningen under resten av januari. Beskedet fick kinesiska aktier att falla brant utför, särskilt i banksektorn.

Enligt bankkällor ska myndigheterna ha uppmanat bland annat Citic Bank och Everbright Bank att öka andelen reserver i balansräkningen.

I förra veckan höjde Kinas centralbank kapitalkraven på kinesiska banker för första gången sedan juni 2008.

Frågan nu handlar inte om vi behöver kontrollera kreditmarknaden och penningmängden utan när och hur det ska kontrolleras, säger Chen Xingdong, BNP Paribas chefekonom i Kina.

De kinesiska bankernas utlåning lyfte till 9 600 miljarder yuan (cirka 9 950 miljarder kronor) i fjol, vilket tillsammans med offentliga stimulanser på 4 000 miljarder yuan (4 150 miljarder kronor) fick fart på ekonomin efter en inbromsning i slutet av 2008.

Under natten till torsdag väntas nya tillväxtsiffror från Kina, som många tror ska visa på tvåsiffriga procenttal igen.

Utlåningen från Kinas banker svällde till 1 100 miljarder yuan (cirka 1 140 miljarder kronor) under den första halvan av januari 2010, enligt källor som hänvisar till statistik insamlad av Kinas centralbank.

Den kraftiga tillväxten för utlåningen väntas leda till inflationsoro och kan resultera i nya beslut om åtstramningar från centralbanken och regeringen i Peking.

Störst utlåning under veckorna hade Bank of China, med 167 miljarder yuan. Kinas industri- och affärsbanks-utlåning uppgick samtidigt till 164 miljarder yuan.

På tredje och fjärde plats placerade sig Agricultural Bank of China, med 107 miljarder yuan, och China Construction Bank med 62 miljarder yuan.