Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kina på väg upp ur deflationen

Kinas industriproduktion växte med 19,1 procent i november jämfört med samma tid i fjol, rapporterade regeringens statistikbyrå på fredagen. I oktober var industritillväxten 16,1 procent.

Konsumentpriserna steg för första gången sedan januari, nu med 0,6 procent. Därmed bröt Kina en nära ett år lång deflation.

Prisökningen beror delvis på att tidiga snöstormar förstört grödor och stoppat transporter i Kinas norra och mellersta delar, vilket fördyrat maten.

Regeringen har samtidigt försökt höja priserna på bränsle, el och vatten för att de mer ska motsvara marknadspriser.

Detaljhandelns försäljning, huvudmåttet på Kinas konsumtion, steg i november med 15,8 procent jämfört med samma tid i fjol. I oktober var motsvarande ökning 16,2 procent. För landets regering är konsumtionen en nyckel till att stärka ekonomin.

Fastighetsinvesteringarna ökade i städerna med 32,1 procent från januari till och med november. Tidigare har ökningen varit 33,1 procent för en tiomånadersperiod.