Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina överväger piratinsats

Annons

Kina överväger att skicka örlogsfartyg till Adenviken för att bekämpa sjörövare, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Beskedet lämnades av biträdande utrikesminister He Yafei i tisdags, i samband med att medlemmarna i FN:s säkerhetsråd vid ett möte antog en resolution som öppnar för jakt på somaliska pirater både inne på somalisk mark och till sjöss.

Det skulle i så fall bli första gången i modern tid som Kina genomför en insats till sjöss utanför sina egna vatten, enligt Shen Shishun, expert vid en statlig tankesmedja.

Ett kinesiskt fartyg lyckades natten till onsdagen klara sig undan från att kapas i Adenviken. De omkring 30 besättningsmännen ombord höll i flera timmar stånd mot piraterna som bordat fartyget och hindrade dem från att ta sig in i hytterna. Det var tillräckligt lång tid för att hinna kalla på hjälp från allierade styrkor, rapporterar sjöfartsbyrån IMB.

Säkerhetsrådets enhälliga beslut att ge internationella styrkor klartecken att jaga pirater också på det somaliska fastlandet påverkar inte den svenska insatsen tänkt att skydda biståndstransporter i området.

Enligt Bildt påverkas inte heller övriga EU-länder av beslutet.

Även om tisdagens resolution ger den lagliga möjligheten att genomföra insatser på land tror Carl Bildt inte att sådana operationer kommer att ske den närmaste tiden på grund av svårigheten i att identifiera rätt personer.

Mer läsning

Annons