Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kina överväger fabriker i Afrika

Annons

Kina och Världsbanken för diskussioner om att bygga billiga fabriker i nya industrizoner i Afrika för att hjälpa länderna uppnå högre ekonomisk tillväxt.

Det säger Världsbankschefen Robert Zoellick.

Zoellick säger att Kina visat stort intresse för förslag om att etablera tillverkningsindustrier för att hjälpa Afrika och öka sin andel av världshandeln och nå en tillväxt likande den i länder i Asien.

Det handlar inte bara om villighet utan om starkt intresse bland vissa i Kina och jag har diskuterat med handelsministern, Chen Deming, att det kan finnas möjligheter att flytta en del av den mindre värdefulla tillverkningen till länderna söder om Sahara, säger Zoellick till Financial Times och exemplifierar med leksaks- och skotillverkning.

Kinesiska företrädare och akademiker har de senaste veckorna diskuterat förslag om att använda en del av landets utländska valutareserv till att försöka stimulera efterfrågan i utvecklingsländerna - idéer som ibland kallats "Kinas Marshallplan".

I förra månaden lovade Kinas premiärminister Wen Jiabao tio miljarder dollar i lån till låg kostnad under de närmaste tre åren samt att ta bort tulltariffer på 60 procent på export från de fattigaste länderna och ge flera länder skuldavskrivning.

En del afrikanska ledare är oroade över att den kinesiska konkurrensen i områden som sko- och textilsektorn kan undergräva Afrikas svaga industribas.