Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina manar till vapenvila i Sydsudan

Annons

Kina uppmanade i dag till en omedelbar vapenvila i Sydsudan. Kina är den största investeraren i Sydsudans oljeindustri och uppmaningen kom från Kinas utrikesminister Wang Yi som är på rundresa i Afrika.

Kina är en permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, så vi håller noggrann uppsikt över utvecklingen i Sydsudan, säger Wang Yi enligt AFP. Vi har gjort medlingsförsök. Den kinesiska regeringens särskilda representant för Afrika är på besök i regionen och har haft möten med båda sidor.

Sudans president Omar al-Bashir har också anlänt till Sydsudan för att diskutera den pågående konflikten, som inte ser ut att mattas av. Han mottogs av den sydsudanesiske vicepresidenten James Wani Igga på flygplatsen i Juba.

Sydsudan blev självständigt från Sudan 2011 efter decennier av inbördeskrig, men Sudan fortsätter att vara en viktig aktör - inte minst eftersom Sydsudans export av olja går genom Sudan.

Sudans utrikesminister Ali Ahmed Karti säger enligt AP att de Sudan och Sydsudan överväger att bilda en gemensam styrka för att skydda viktiga oljefält i Sydsudan. Initiativet ska ha kommit från Sydsudan och fördes fram under Sudans president Omar al-Bashirs besök i landet.

Mer läsning

Annons