Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kina lockade fondsparare i år

Allt fler sparare väljer att satsa sina pengar i tillväxtfonder. Populärast i december var kinesiska småbolag, visar ny statistik från nätmäklaren Avanza.

Samtidigt blev fondspararna betydligt fler i år, och fondsparandet väntas slå rekord.

Svenskarna började återvända till aktiefonder under våren 2009. Under hösten har även bredare grupper sparare börjat köpa aktiefonder igen, enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Att något större grupper av sparare tillkommit under andra halvåret i år märks bland annat genom att fler väljer bredare och därmed mer stabila tillväxtfonder. Spararna väljer också i allt större utsträckning Kina- eller Rysslandsfonder, som toppar Avanzas statistik för helåret, tillsammans med företagsobligationer och råvaror.

Fast egentligen är det en ganska liten grupp som kommer tillbaka hittills. Det är främst personer som följer med i det ekonomiska snacket. Svensson och Fredriksson verkar fortfarande vara skrämda av förra årets börssvängningar, säger Claes Hemberg.

Varnar för obligationsfonder

Under 2008 sökte många sparare sig till räntefonder. I år står räntefonderna däremot för närmare hälften av alla försäljningar. Även hedge- och obligationsfonder har sålts i stor utsträckning, och Claes Hemberg rekommenderar sparare att sälja sina obligationsfonder innan Riksbanken höjer räntan.

Se upp för obligationsfonder under 2010. De kommer att tappa när styrräntan höjs, säger han.

Svenskarna minskade successivt sitt sparande i aktiefonder mellan åren 2006 och 2008. Men under 2009 har många sparare återvänt och riskaptiten har ökat. Fondsparandet väntas landa på uppemot rekordhöga 100 miljarder kronor i år, exklusive premiepensionsfonderna.

Brasilien populärt

Färska siffror för december månad från Avanza visar ett trenden med ett ökat antalet fondaffärer fortsätter. Det skedde en ökning med 67 procent jämfört med december i fjol. Snittköpet låg på 16 500 kronor.

Populärast hos Avanza i december var kinesiska småbolag. Andra fonder i köptoppen är Brasilien och bredare tillväxtfonder. Det är den starka återhämtningen för tillväxtfonder under året som gör att spararna lägger en större del av sitt sparande i den typen av fonder, enligt Hemberg. Småbolagsfonder - såväl svenska som asiatiska och ryska - lockar, liksom branschfonder som skogsfonder.