Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina lättar på ettbarnspolitiken

Annons

Kina ska lätta på sin strikta familjeplaneringspolitik, och även avskaffa ett kontroversiellt arbetslägersystem.

Vi har hört det förut, säger Amnestys Elisabeth Löfgren.

Reformplanerna framgår av ett nyckeldokument som har släppts tre dagar efter att ett viktigt toppmöte för Kommunistpartiet i Kina avslutats, rapporterar statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Ett par ska få skaffa två barn om den ena föräldern är ensambarn. För närvarande tillåter kinesisk lag bara att föräldrarna skaffar två barn om båda själva är ensambarn. Förändringen ska leda till en "långsiktigt balanserad befolkningsutveckling i Kina", enligt nyhetsbyrån.

Ettbarnspolitiken har funnits sedan 1970-talet, då den infördes för att kontrollera Kinas befolkningstillväxt. Politiken har lett till att den arbetsföra delen av befolkningen i Kina har börjat sjunka.

I dag kan misstänkta brottslingar efter beslut från en polispanel skickas till arbetsläger i upp till fyra år, utan en riktig rättegång. Att avskaffa systemet är en del av flera åtgärder för att "förbättra mänskliga rättigheter och rättspraxis", enligt nyhetsbyrån.

Dessutom ska antalet brott som leder till dödsstraff reduceras "steg för steg", enligt Nya Kina.

Kinas arbetsläger är något som Amnesty har kritiserat "i alla år", och det vore positivt om de verkligen avskaffades, enligt Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty.

Vi har hört det förut. Självklart skulle vi välkomna det, men samtidigt är frågan vad som kommer i stället.

Kina har i nuläget dödsstraff för olika 55 brott, inklusive vissa politiska brott, och är det land i världen som avrättar flest - hur många är en statshemlighet.

Om de tänker ta bort några brott från listan är det ett steg i rätt riktning. Fast vi vill att det ska avskaffas helt och hållet.

Kinas ettbarnspolitik har bland annat inneburit att kvinnor har utsatts för tvångsaborter sent i graviditeten. Och även om Amnesty välkomnar att Kina lättar på politiken, så är det "grymt att man ska behöva tänka på sin bakgrund när man skaffar barn", tycker Elisabeth Löfgren.

Nyckeldokumentet innehåller även detaljer om ekonomiska reformer. Till exempel ska fler städer i Kina införa frihandelszoner liknande den som öppnade i Shanghai i slutet av september. Dessutom ska fler sektorer öppnas upp för privata företag, nya miljöskatter ska införas och statliga företag ska reformeras.

Andra förändringar är att socialförsäkringssystemen för stad och landsbygd ska integreras, och att restriktionerna på var i landet invånarna får skriva sig ska avskaffas. I dag har kineser som flyttar till en del av landet till en annan ofta inte rätt att skriva sig där, vilket bland annat kan innebära att deras barn måste återvända till hemområdet för att gå i skolan.

Att Kina planerar att lätta på sitt system för registrering av invånarna i mindre städer, så att människor lättare kan flytta till städerna, är den viktigaste reformen, anser Kristina Sandklef, Kina-ekonom på East Capital i Stockholm. Det innebär att urbaniseringen snabbas på - och det betyder i sin tur snabbare tillväxt för Kina, säger hon till Reuters.

Det betyder att människor lättare kan flytta till storstäderna och ta med sina familjer, och att de tillsammans med migranter som redan bor i dessa städer får samma rättigheter som stadsborna, så att man inte har det dubbla systemet som finns nu. Det är ett stort steg för att liberalisera arbetsmarknaden och tillåta fri rörelse av arbetskraft, säger Kristina Sandklef, men tillägger att ingen vet när reformerna kommer att genomföras. Fast det är fortfarande goda nyheter eftersom det betyder att de vill göra det.

Mer läsning

Annons