Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kina berett att avrätta britt

Avrättningen av en dödsdömd brittisk man i Kina rycker närmare sedan landets högsta domstol avvisat hans senaste överklagan på måndagen. Avrättningen är planerad till den 29 december, säger en talesman för utrikesdepartementet (UD) i London.

Kina står fast vid dödsdomen trots att premiärminister Gordon Brown vädjat för landsmannen i ett telefonsamtal nyligen med sin kinesiska kollega Wen Jiabao. Brown tog då upp den dödsdömdes mentala hälsa.

Mannen greps för smuggling av fyra kilo heroin 2007 i Urumqi i Xinjiangregionen i västra Kina. Anhöriga och stödgrupper säger att han troligen lider av bipolär sjukdom och hävdar att han lurades att smuggla.

Myndigheterna i Kina har inte tagit hänsyn till brittens mentala hälsa trots upprepade påpekanden från såväl premiärminister Brown som EU, säger brittiska UD och uttrycker upprördhet och oro över det senaste beskedet.