Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kina berett att avrätta britt

Annons

Avrättningen av en dödsdömd brittisk man i Kina rycker närmare sedan landets högsta domstol avvisat hans senaste överklagan på måndagen. Avrättningen är planerad till den 29 december, säger en talesman för utrikesdepartementet (UD) i London.

Kina står fast vid dödsdomen trots att premiärminister Gordon Brown vädjat för landsmannen i ett telefonsamtal nyligen med sin kinesiska kollega Wen Jiabao. Brown tog då upp den dödsdömdes mentala hälsa.

Mannen greps för smuggling av fyra kilo heroin 2007 i Urumqi i Xinjiangregionen i västra Kina. Anhöriga och stödgrupper säger att han troligen lider av bipolär sjukdom och hävdar att han lurades att smuggla.

Myndigheterna i Kina har inte tagit hänsyn till brittens mentala hälsa trots upprepade påpekanden från såväl premiärminister Brown som EU, säger brittiska UD och uttrycker upprördhet och oro över det senaste beskedet.