Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kiki jobbade aktivt för att utveckla konsten

Kiki Hammarström Amnow har nyligen avlidit i en ålder av 72 år. Närmaste anhöriga är maken Björn och barnen Martin och Frida med familjer.

Kiki föddes och växte upp i Sundsvall. Somrarna tillbringades ofta i sommarhuset på Alnön. Pappan Ivar satt ofta och skissade på nya om- och tillbyggnader samt läste böcker om konst och heminredning. Detta grundlade säkert Kikis livslånga intresse för dessa ämnesområden.

Valet av Uppsala var sedan givet för fortsatta studier vid kulturvetarlinjen. I Uppsala träffade hon också sin blivande make Björn. Så småningom återvände de båda till Västernorrland, där de fick sina blivande arbeten. Kiki som kultursekreterare i Härnösands kommun och därefter kulturutvecklare vid region Västernorrland.

I hemmet fanns konst i varje vrå och hela familjen präglades av Kikis hängivna intresse och nyfikenhet på konstnärliga upplevelser. Konsten och kulturen var hennes livskraft och passion. Kiki har inspirerat och stöttat många kulturarbetare i sitt yrke och framför allt samarbetat med regionens många bildkonstnärer.

Huvudengagemanget för Kiki var konsten; såsom inköp, utsmyckning och gestaltning av Västernorrlands institutioner, t.ex. Härnösands nya bibliotek och sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik. I samspelet med kulturens olika aktörer kom Kikis gedigna kunskaper och förmåga väl till pass. Kiki var en kreatör, ödmjuk och lågmäld, men släppte aldrig fokus för vad hon ville uppnå. Kiki hade en mängd uppgifter i ett brett spektrum inom konstens och kulturens olika delar.

Hon visste att konst ger människor mod, helhetsperspektiv och inspiration till att utveckla sina egna möjligheter. Kikis livsverk har också handlat om att utveckla kulturens gränser i regionen. Hon arbetade även mycket aktivt med design och var med och grundade föreningarna Design i Västernorrland och föreningen Svensk Form i Västernorrland.

En period var Kiki ordförande i Mittnordens kulturarbetsgrupp, där man bland mycket annat arbetade aktivt för att utvidga gränserna för konstnärernas arbetsmarknad. Kulturpolitiskt var hon också mycket aktiv. Hon samlade under många år länets kommuner till årliga rådslag vid ett kulturting. Ett av många resultat blev ett för regionen och kommunerna gemensamt kulturpolitiskt program. Själv fick jag samarbeta med Kiki under stora delar av mitt yrkesliv som producent och kulturchef i Västernorrland Jag är ytterst tacksam att ha fått uppleva ett så mångsidigt och inspirerat samarbete..

Christer Rytterskog