Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidnappningsindustrin göds i Syrien

Annons

Det är troligt men inte bekräftat att de kidnappade svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström köptes fria.

Ju längre kriget i Syrien fortgår och ju mer lösesummor betalas ut, desto större är risken att kidnappningsindustrin göds, anser den svensk-syriske människorättsaktivisten Yasir Al-Sayed Issa.

Man måste ju få ut dem och ibland finns inget annat sätt, men det är ett problem om det blir en vana. Eftersom kriget ser ut att dra ut på tiden får folk svårare att försörja sig, då finns risken att kidnappningarna blir en ännu mer etablerad verksamhet, säger Issa.

Tre typer av grupper i Syrien kidnappar eller fängslar utländska journalister, säger Issa. Regimen har gripit journalister som inte haft visum, al-Qaidagrupper har oftast försökt tvinga fram eftergifter från väst, och så finns det kriminella grupper som det tycks ha rört sig om i fallet med svenskarna.

De riktar in sig på västerlänningar för att de vet att deras anhöriga och företagen de jobbar för kan pressas på mycket pengar, säger Issa.

Journalister från Syriens grannländer är inte lika eftertraktade.

Det sägs att en lösesumma för en västerlänning kan uppgå till miljontals kronor, men andra har släppts för betydligt mindre, säger Issa.

Det beror förmodligen på om kidnapparna förstår vad värdet är på den kidnappade. Om det inte rapporteras så mycket om dem blir kidnapparna kanske osäkra på vad de kan få ut.

Även om fall där västerlänningar kidnappas får rubriker, är det betydligt vanligare att syrier kidnappas av kriminella i utpressningssyfte.

Men då talar vi om mycket lägre summor och det uppmärksammas inte alls.

I flera fall finns kopplingar till Sverige.

Jag känner till ett par fall med familjer i Sverige som har anhöriga som tycks ha kidnappats i Syrien, säger Issa.

Mikael Eriksson, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, tror att kidnappningar kommer att bli vanligare i Syrien.

Det blir nog liknande Irak. Olika grupperingar ser sin chans att profitera på kriget och kidnappningar, smuggling av vapen och droghandel ökar, säger han till TT.

Det spekuleras i att Falkehed och Hammarström släpptes fria först efter att en lösensumma betalats ut.

Jag kan inte kommentera den specifika gruppen som utförde kidnappningen eller någon lösensumma. Men häromdagen släpptes en annan tillfångatagen man för 450 000 dollar, säger Mikael Eriksson.

TT: Vad betyder det att svenska medier legat relativt lågt?

Man vet inte någonting om hur de här grupperna agerar. Det finns en väldig press över kidnapparna och minsta vink kan förmodligen leda till att de skjuter, släpper eller säljer vidare de kidnappade. Frågan är vad man skulle tjäna på att höja profilen.

Att knappt några journalister tar sig in i landet längre tror Mikael Eriksson får konsekvenser.

Journalisternas roll är viktig, nu finns det många röster som är osynliga.

Mer läsning

Annons