Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidnappades reportage publiceras

Annons

Dagens Nyheter och Aftonbladet publicerar nu det reportage som journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström arbetade på innan de togs till fånga av en väpnad grupp i Syrien i höstas.

Svenskarna släpptes strax efter nyår. Med rubriker som "En resa rakt in i mardrömmen" skildrar de nu sina upplevelser av inbördeskriget.

Magnus Falkhed skriver om de sex veckorna i fångenskap, hur han och fotografen Nicklas Hammarström försökte hålla modet uppe.

"Jag måste hålla kroppen i gång om vi en dag ska ta oss ut ur det här, tänker jag. Att vara gisslan handlar om fysik, om hopp och om kärlek. Fokus och åter fokus", skriver Falkehed i artikeln, som avslutas med orden: "Vi ska klara det här. Vi ska".

Flera som intervjuas av journalisterna i Syrien tror varken på någon snabb lösning av konflikten, eller på de kommande fredssamtalen i Schweiz.

Det tjänar ingenting till så länge Bashar al-Assad är kvar, säger en 45-årig man, som är befälhavare i förbandet Maaloulas martyrer inom motståndsrörelsen Fria syriska armén (FSA).

Tidningarna publicerar även Hammarströms bilder från krigets vardag, bland annat porträtt på några av de miljoner som är på flykt i sitt eget land. Strax efter det att en av bilderna togs ser de hur regimens attackflyg dyker ned mot flyktingarna och öppnar eld med ett öronbedövande dån.

Mer läsning

Annons