Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidnappad svensk vädjar om hjälp

Annons

Videon med den kidnappade Johan Gustafsson i Mali är nu offentliggjord i sin helhet. Det är en dämpad svensk som berättar om hur han har det och hur mycket han saknar sina närmaste.

Mitt namn är Johan. Jag kommer från Stockholm i Sverige. I dag är det den 23 juni 2013. Den 25 november 2011 var jag kidnappad i Timbuktu, Mali, av mujahedin. Jag har blivit. . . jag har varit i Sahara sedan dess.

Johan Gustafsson, numera 38 år, verkar samlad. Hans skägg är tovigt och ögonen trötta. I bakgrunden hänger vad som ser ut att vara ett leopardmönstrat tygskynke.

Jag har blivit bedd att ge ett meddelande till det svenska folket och regeringen i Sverige att försöka hitta en lösning, att arbeta med mujahedin, för min frigivelse.

Mår bra

Svensken talar om "mujahedin". Det är Aqim, terrorgruppen al-Qaidas nordafrikanska gren, som har tagit på sig ansvaret för att hålla åtta européer som gisslan. Den släppta videon innehåller uttalanden av alla kidnappade, enligt den mauretanska nyhetsbyrån ANI. Franska UD tycker att videon vid en första granskning förefaller "trovärdig".

Jag saknar min familj, fortsätter Johan Gustafsson. Jag saknar NN (anonym, reds anm), jag älskar dig väldigt mycket. Mina föräldrar, mina syskon, deras respektive och deras barn. Jag ser fram mot att någon gång kunna se dem igen. Vi har behandlats väl, vi får mat, vi får vatten, vi har skydd. Jag är vid god hälsa, men jag hoppas på en snar frigivelse.

Med en kort nick avslutar svensken sitt meddelande till omvärlden. I sekvensen med honom syns inga andra personer.

UD tiger

Johan Gustafsson var på motorcykelsemester i norra Mali när han kidnappades tillsammans med en holländare och en man med sydafrikanskt och brittisk medborgarskap.

I augusti 2012 visade tv-kanalen al-Jazira en video där han berättade om kontakter med svenska ambassaden och att förhandlingar pågick.

Varken utrikesdepartementet eller Rikskriminalpolisen vill kommentera den nya videon.

Mer läsning

Annons