Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidman dras till mörkret

Annons

För Nicole Kidman är det de tunga dramerna som lockar mest.

Men den film hon just nu är aktuell i är inget tungt, komplicerat drama. Tvärtom. Baz Luhrmanns "Australia" är en bred, episk äventyrsfilm som utspelas i - just det - Australien mellan 1939 och 1941. Kidman spelar den brittiska aristokraten Lady Sarah, som kommer till Australien och som av olika omständigheter tvingas ta över sin mördade makes farm. Hon måste låta driva en stor kreatursjord till Darwin, där armén behöver kött. Hon får hjälp av en tuff cowboy, spelad av Hugh Jackman. Och att de två under resans gång får upp ögonen för varandra på mer än ett sätt lär väl inte förvåna.

Förmedlar framåtanda

Det här är andra gången Kidman och Luhrmann arbetar ihop (de gjorde "Moulin Rouge" tillsammans 2001) och eftersom Luhrmann uppenbarligen skrev rollen direkt för Kidman är frågan om den innehåller några av hennes egna karaktärsdrag given. Hon skrattar:

En film med titeln "Australia" utger sig i viss mån för att ge en bild av hela landet. Gör den det? Kidman säger:

Skildrar rasismen

Men filmen tar också upp landet när det är som sämst. Luhrmann skildrar ingående rasismen mot urinvånarna, aboriginerna. Under flera decennier lät staten bokstavligt talat kidnappa de barn som hade en svart och en vit förälder. Dessa barn skulle skolas i, som det hette, "kristen anda". I "Australia" lär Lady Sarah känna den unge Nullah, som får se sin mamma dödas. Han blir Sarahs skyddsling. Pojken spelas av 13-årige Brandon Walters, och det ser i filmen ut som om det funnits en omedelbar kontakt mellan honom och Kidman. Men det fanns det inte, säger hon.

Gravida kvinnors klubb

Kidman är sedan förra året gift med countrysångaren Keith Urban. De bor i Nashville, Tennessee, med sin lilla dotter Sunday Rose. Det var under inspelningen av "Australia"" som Kidman fick veta att hon var gravid, och hon har en egen teori om detta.

Mer läsning

Annons