Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KI: Optimismen ökar

Annons

Sysselsättningen är på väg att stabiliseras och med ett undantag ligger nu alla konfidensindikatorer över sina historiska genomsnitt, skriver Konjunkturinstitutet (KI) i sin senaste månadsbarometer. Men lågkonjunkturen är inte över.

Den så kallade barometerindikatorn, som mäter det totala stämningsläget bland företag och hushåll, steg i oktober till 101,6, från 98,2 i september.

Barometern är ganska positiv, i alla stora sektorer är branschföreträdarna mer positiva än normalt. Det här ligger väl i linje med våra och andras prognoser, säger KI-chefen Mats Dillén. Men samtidigt ska man vara lite försiktig, optimismen handlar i första hand om förväntningarna om framtiden inte så mycket om det som redan har skett.

Inom tillverkningsindustrin har orderingången från hemmamarknaden stigit medan exportefterfrågan minskat något.

Hushållen har blivit allt mer optimistiska och är för första gången på två år nu mer positiva än normalt. Optimismen gäller både den egna ekonomin och den svenska ekonomin.

Men lågkonjunkturen är långt ifrån över, konstaterar Dillén.

Även om vi får högre tillväxttal är arbetslösheten hög. Det kommer att dröja, kanske till 2017, innan ekonomin är i balans.KI bedömer också att det svaga utfallet i BNP-siffrorna i början av året kommer att innebära att institutets prognos för BNP-tillväxten 2013 kommer att få revideras ned något, från 1,1 procent till strax under 1 procent.

Mer läsning

Annons