Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KI: Återhämtningen dröjer

Annons

Den nedåtgående trenden bröts i december. Men fortfarande är tillväxten i svensk ekonomi betydligt svagare än normalt, skriver Konjunkturinstitutet (KI) i sin senaste månadsbarometer.

KI ser framför sig en långdragen lågkonjunktur och KI-chefen Mats Dillén tycker att Riksbanken bör överväga kraftigt sänkt reporänta ända ner till 0,25 procent för att sätta fart på ekonomin.

Jag tycker att de i varje fall borde överväga det. Tror man på vår prognos är det motiverat att gå fram med ytterligare räntesänkningar. Vi tycker kanske inte att man omedelbart ska gå ned till 0,25 procent men Riksbanken borde åtminstone jobba med den hypotesen.

TT: Men Riksbankens majoritet är mycket oroad över hushållens höga skuldsättning.

Där är vi inte så oroliga, vi ser att huspriserna stabiliserat sig vilket gör att skuldtillväxten håller på att stanna av. Så det är inte något vi tycker är ett stort bekymmer, säger Dillén.

Den så kallade barometerindikatorn, som mäter det totala stämningsläget bland företag och hushåll, steg i december till 89,7, från 86,0 i november.

Hushållen har dock inte varit mer pessimistiska när det gäller arbetslösheten sedan 2009, enligt KI. Arbetslösheten fortsätter att stiga och når 8,5 procent 2014, enligt KI:s prognos.

Konfidensindikatorn för hushållen sjönk med närmare fem enheter i december och ligger nu 17 enheter under det historiska genomsnittet, vilket indikerar att hushållens syn på ekonomin är avsevärt mer negativ än normalt.

Av sektorerna i näringslivet bidrog tillverkningsindustrin och privata tjänstenäringar positivt. Resultaten från bygg- och anläggningsverksamhet och detaljhandel var neutrala, skriver KI.

KI spår att BNP faller med 0,5 procent under fjärde kvartalet i år och ökar sedan med 0,1 procent under första kvartalet nästa år.

"Först i slutet på 2013 når tillväxten upp till nivåer som innebär att en återhämtning påbörjas. Därefter tar det lång tid innan svensk ekonomi åter är i balans", skriver KI.

KI spår att reporäntan sänks till 0,75 procent i februari och där ligger den kvar till slutet av 2014.

För helåret 2013 spår KI att BNP växer med 0,8 procent, vilket är en stor nedskrivning jämfört med tidigare bedömning på 1,8 procent.

Mer läsning

Annons