Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KHL-spelaren Edwin Hedberg utsatt för rasism i Moskva: "Det kastades in bananer"

Uppdaterad 12.46. Ishockeyspelaren Edwin Hedberg från Östersund, som tidigare spelade för Modo, utsattes för rasism i matchen mot Spartak Moskva häromkvällen. Det uppger rysk media.

Det var efter Hedbergs Medvescak Zagreb bortamöte mot Spartak Moskva den 13 januari som en eller flera Spartak-supportrar slängde in bananer på isen.

– Det kastades verkligen in bananer på isen efter spelet och jag vet inte vad jag ska säga här. Sådant ska inte hända, men tyvärr händer de. Jag spelar andra säsongen i KHL men möter detta för första gången, säger Edwin Hedberg till rsport.ru.

Enligt Rsport har Hedberg inga kommentarer på vad han förväntar sig för reaktioner från ligan. Tråkigt nog är det inte första gången det händer. 2008 utsattes Hedberg, som då enbart var 14 år, för ett grovt påhopp i samband med en match mot Sundsvall hockey.

– Framför allt så brukar jag bli kallad för neger. Ofta händer det på planen under matchen utan att någon annan hör det. Jag antar att det är ett sätt att psyka mig. Jag försöker stå upp när de säger så men inte spåra ur, berättade han då.

I KHL har händelserna under matchen mot Spartak Moskva rört upp känslor, inte minst i Medvescak.

– Jag är upprörd och besviken. Det här har ingen plats i sporten, säger Medvescaks coach Gordie Dwyer, enligt latestnewsresource.com.

– Självklart kommer det att innebära ett straff. Det här är ovanligt i hockey så det måste stävjas direkt. Man måste hitta den som gjorde det och förbjuda denne att gå på hockeymatcher, säger tidigare landslagsspelaren, Stanley Cup-vinnaren och numera styrelsemedlemmen i KHL, Valeri Kamensky.

Även burop ska ha hörts mot Hedberg från hemmaläktaren i samband med en incident under matchen. Gästerna Medvescak vann matchen med 4-1.

Läs mer om Edwin Hedberg:

Edwin Hedbergs formkurva pekar uppåt - låg bakom två mål

Jämten Edwin Hedberg gick från syndabock till matchhjälte

Hockeystjärnan Hedberg i drama: "Farsan fick komma med kniven"

Hedberg om dopingdomen: "Det skulle vara så skönt att veta"

■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Modo Hockey, Friska Viljor, Anundsjö eller Härnösands FF och övrig sport. Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.