Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kerry vill stoppa "slakt" i Syrien

Annons

USA måste bestraffa den syriska regimen, säger utrikesminister John Kerry, efter att Obama fått stöd för ett angrepp från tungviktare i kongressen.

Detta är inte tillfället att vara åskådare till en slakt.

USA måste "resa sig och agera" för att bestraffa den syriska regimen, framhåller USA:s utrikesminister John Kerry i ett tal till senatens utrikespolitiska utskott.

Varken vårt land eller våra samveten kan kosta på sig priset av tystnad.

Kerry säger att han inte vill presentera en resolution för kongressen som skulle utesluta amerikanska soldater på marken i Syrien som alternativ, skriver Reuters.

Jag vill inte utesluta ett alternativ som kan vara, eller inte vara, tillgängligt för USA:s president för att säkra vårt land, säger han som svar på en fråga.

Kerry framhåller samtidigt att president Obama "inte har för avsikt" att se amerikanska trupper på syrisk mark för att slåss i Syriens inbördeskrig.

Vid ett möte i Vita huset tidigare under dagen, med ledargestalter inom kongressen, sade USA:s president Barack Obama att han är förvissad om att kongressen kommer att rösta ja till ett militärt angrepp mot Syrien.

Obama sade också att han har en bredare plan för att hjälpa rebellerna att bekämpa syriske presidenten Bashar al-Assads styrkor efter ett angrepp.

USA:s insats kommer att vara begränsad och inte en repris av de utdragna krigen i Irak och Afghanistan, sade Obama.

Det vi syftar till är något begränsat, något proportionerligt. Det kommer försvaga Assads kapacitet.

Representanthusets talman, republikanen John Boehner, anser att USA måste svara på den förmodade användningen av kemiska vapen.

Jag tänker stödja presidentens uppmaning att handla, säger han.

Även representanthusets minoritetsledare, demokraten Nancy Pelosi, förordar en reaktion från USA.

Användandet av kemiska vapen i Syrien får inte ignoreras. Vi måste svara, säger hon.

Flera opinionsundersökningar som publicerats på tisdagen visar samtidigt att den amerikanska regeringen inte lyckats övertyga majoriteten av amerikanerna att ett militärt ingripande är rätt väg att gå.

Frankrikes president François Hollande sade sent på tisdagen att Frankrike inte kommer att agera på egen hand i fall USA:s kongress röstar emot ett angrepp mot Syrien. Han uppmanade också EU att enas.

Europa måste samlas kring denna fråga, sade han på en presskonferens med tyske presidenten Joachim Gauck och hänvisade till syriska attacker med kemvapen.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon säger att ett militärt ingripande i Syrien bara är lagligt om det sker i självförsvar eller med stöd från FN:s säkerhetsråd.

Samtidigt framhåller han att om kemiska vapen har kommit till användning mot befolkningen i Syrien så innebär det ett krigsbrott. Säkerhetsrådet måste då enas och gå till handling, säger Ban.

Mer läsning

Annons