Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kerry USA:s nästa utrikesminister

Annons

President Barack Obama har valt förre presidentkandidaten John Kerry till att efterträda Hillary Clinton på utrikesministerposten, rapporterar tv-kanalerna CNN och ABC.

Vita huset har ännu inte bekräftat uppgifterna.

Massachusetts-senatorn och Vietnamveteranen John Kerry leder för närvarande det mäktiga utrikesutskottet. Det är senaten som slutligen godkänner presidentens kandidat till utrikesministerposten.

John Kerry var Demokraternas presidentkandidat i valet 2004 men förlorade då mot George W Bush.

69-årige Kerry har en statsvetarexamen från Yale och en juristexamen från Boston College. Han tjänstgjorde i Vietnamkriget som frivillig i två omgångar och fick två tapperhetsmedaljer. Han blev senare talesman för organisationen Vietnamveteraner mot kriget.

Under sin tid som åklagare drev Kerry processer mot flera profiler ur den amerikanska maffian. 1982 valdes han till vice guvernör i sin hemstat Massachusetts och två år senare valdes han till senator. Han är nu inne på sin femte mandatperiod.

2009 tog han över ordförandeskapet i senatens utrikesutskott från Joe Biden, som då tillträdde som vicepresident.

Katoliken Kerry är gift med Teresa Heinz Kerry, som är arvtagerska till Heinz ketchupmiljarder. Gemensamt har de två döttrar, tre söner och två barnbarn.

Kerry har arbetat med politik och lagförslag som rör USA:s krig mot terrorismen, USA:s relation till Irak och Afghanistan samt Nordkorea, enligt den egna hemsidan. Kärnvapennedrustning och klimatförändringar är också ämnen som ligger honom varmt om hjärtat.

2009 reste han till Afghanistan på Vita husets uppdrag, där han bland annat hjälpte till att övertala president Hamid Karzai att ställa upp för omval, skriver New York Times.

Sannolikt skulle Kerry segla enkelt igenom de utfrågningar i senaten som följer på en nominering. Han är populär, både i de egna leden och bland sina republikanska kollegor. Ytterligare ett skäl till att Republikanerna stödjer hans kandidatur som utrikesminister kan vara att senaten då bli en demokrat kort.

Mer läsning

Annons