Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenya vill lämna ICC

Annons

Kenyas parlament har röstat för ett regeringsförslag om att lämna den internationella brottmålsdomstolen ICC. Men ICC kommer ändå att gå vidare med åtalet mot landets president och vicepresident, Uhuru Kenyatta och William Ruto.

Kenyatta och Ruto anklagas för inblandning i våldet efter valet i Kenya 2007, då omkring 1 200 människor dödades. De båda åtalas för brott mot mänskligheten.

Kenyatta har länge krävt att rättegången ska hållas på kenyansk mark och fått stöd av flera afrikanska länder som är kritiska till ICC. I dag röstade Kenyas parlament för ett förslag från regeringens om att lämna ICC.

Kenya kan därmed bli det första landet som lämnar domstolen. Men FN måste godkänna beslutet, en process som väntas ta minst ett år.

Afrikanska unionen har tidigare anklagat ICC för att vara jävig med motiveringen att endast afrikanska ledare ställs inför rätta.

Även om Kenya lämnar domstolen kommer det inte att påverka åtalen mot de två presidenterna eftersom de redan har inletts.

ICC har sedan inrättandet 2002 tagit upp fall i åtta länder, alla i Afrika. Haag-domstolen har kritiserats för att inte straffa krigsförbrytare i väst.

Rutos rättegång inleds nästa vecka och Kenyattas i november. Våldtäkt, förföljelse och deportering är några av åtalspunkterna.

Mer läsning

Annons