Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenya: Terrordramat är över

Annons

Kenyas president säger i ett tv-tal att terrorattacken är över och att fem terrorister dödades och elva är gripna.

Hittills har 61 civila och sex ur säkerhetsstyrkorna dött i attacken mot köpcentret i Nairobi, säger presidenten.

Rättsmedicinsk expertis arbetar nu, enligt president Uhuru Kenyatta, med att fastställa angriparnas identitet.

Han tillade att tre dagars landssorg, med start på onsdag, har utlysts i landet.

Kenyatta hyllade kenyanernas sätt att hantera situationen och kallade det "inget mindre än underbart". Han nämnde särskilt deras "enighet, osjälviskhet och empati".

Ni har rest er som en, sade han och refererade till den hashtag som använts flitigt på Twitter - #weareone - för att motverka hatbrott och uppvigling.

Han nämnde också, bland annat, alla de som arbetat frivilligt samt vård- och säkerhetspersonalen. Med uttalad referens till de många etniciteter och folkgrupper som finns i Kenya, och som inte sällan sägs vara grund för våldsutbrott i olika delar av landet, gjorde han en poäng av att kenyanerna lämnat blod utan att tänka på vem som skulle ta emot det.

Kenyatta är själv misstänkt för brott mot mänskligheten för sin inblandning i den våldsvåg som svepte över Kenya efter valet i slutet av 2007. Han väntas senare i år infinna sig i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Kenyanska myndigheter har sedan lunchtid i måndags hävdat att de har kontroll över "alla våningsplan" i gallerian och att "slutet är nära". Men när terrordramat gick in på sitt fjärde dygn i dag sköt fortfarande flera gärningsmän inne i köpcentret.

Enligt Röda Korset saknades ännu på tisdagen 63 personer efter dramat.

Kenyatta sade också att ytterligare kroppar ännu ligger under rasmassor sedan tre våningsplan i en del av köpcentret rasat ihop under striderna. Där kan både civila och gärningsmän ligga döda, sade presidenten.

Den somaliska extremislamiströrelsen al-Shabaab tros ligga bakom terrordådet. Enligt kenyanska myndigheter var det 10-15 personer som låg bakom attacken. Två eller tre amerikanska män och en brittisk kvinna deltog i attacken, uppgav Kenyas utrikesminister Amina Mohammad i en intervju med den amerikanska tv-kanalen PBS.

Amerikanerna, utifrån den information vi har, är unga män, mellan kanske 18 och 19, sade hon och tillade att de var av somaliskt eller arabiskt ursprung men "bodde i USA, i Minnesota och på en annan plats". Och kvinnan har, tror jag, gjort det här många gånger förut, sade hon.

Det har spekulerats i att kvinnan är den eftersökta änkan, Samantha Lewthwaite, till Germaine Lindsay, en av de självmordsbombare som dödade mer än 50 personer i London 2005. Hon kallas för den "vita änkan" av brittisk press och är efterlyst i samband med en påstådd plan på att attackera hotell och restauranger i Kenya. Hon har inte synts till på länge, och tros ha lämnat Storbritannien för flera år sedan. Under fotbolls-EM förra året nämndes hon som misstänkt för ett terrordåd mot en bar som visade fotboll i Mombasa.

Utrikesminister Carl Bildt (M) utgår från att det var al-Shabaab som låg bakom terrorattacken. "Alla länder" kommer att behöva analysera händelsen noga, anser han.

Bildt har hört påståendena från ett Twitterkonto, som säger sig tala för al-Shabaab, om att bland andra svenskar skulle ha deltagit i dådet.

Jag har hört talas om det men vet ingenting. Tack och lov verkar vi inte ha några svenska offer i alla fall.

Expressen har träffat två av de tre svenskar som uppges ha varit delaktiga.

Männen har ingen aning om hur deras namn kunnat hamna på listan. De förstår heller inte varför någon skulle vilja hänga ut dem som terrorister.

Mer läsning

Annons