Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kenneth Hamberg - Goliats skapare fyller 75 år

Han har under 45 år tecknat serier och är en nestor inom den svenska serietecknarvärlden. Han skapade i slutet av 1970-talet den populära seriekaraktären Goliat, stenålderspojken med den magiska yxan och det magiska smycket, där Tidsfaktorn håller till. I början av 1990-talet började han teckna Bamse, världens starkaste björn, och gör så än idag. Och inte tänker han sluta teckna, trots att han idag fyller 75 år. Vem han är? Kenneth Hamberg, förstås.

Den naturligt första fråga man vill ställa till honom är naturligtvis hur det kom sig att han började teckna serier. Hans äldre bror påverkade honom. Brodern ville göra tecknad film, men det var Kenneth som förverkligade drömmen. Han byggde på 1980-talet upp en animationsstudio i värmländska Kil och där gjorde han ett antal kortfilmer om stenålderspojken Goliat, som han hade skapat redan på 1970-talet. Filmerna kom att visas flera gånger i det populära barnprogrammet Hajk, som leddes av TV-profilen Bengt Alsterlind.

1982 hade Goliat fått sin egen serietidning och under flera år konkurrerade den med Bamse om att vara Sveriges populäraste tidning för barn. Men i slutet av 1980-talet sålde Kenneth rättigheterna till Goliat till serietidningsförlaget Semic som under några år fortsatte att producera den med andra tecknare och berättare. Kenneth gick tillsammans med hustrun Kerstin i början av 1990-talet över till att teckna för den tidigare konkurrenttidningen Bamse och det har de nu gjort i 30 år.

2007 fick Kenneth tillbaka rättigheterna till sin skapelse Goliat, som är den seriefigur som ligger Kenneth närmast om hjärtat. Åren 2012 och 2013 kom fyra seriealbum med Goliat ut, och 2014 ställdes originalteckningarna till serierna ut på Bovilgården i värmländska Torsby. Samma år blev Goliat teater i Kil, där Kenneth en gång bott.

Goliat och Bamse är emellertid inte de enda seriekaraktärerna som Kenneth tecknat. I mitten av 1970-talet började han teckna en annan av Rune Andreassons skapelser, nämligen Pellefant. Därefter blev det Lajbans och Lars Mortimers trollbjörn Bobo. Och dessförinnan hade han utöver jobbet som pressfotograf på Filipstads Tidning och Nya Wermlands-tidningen tecknat serier för olika tidningar. Det fick han göra på kvällarna efter jobbet.

Så serietecknandet ligger Kenneth i blodet. Liksom filmen. Under flera år drev han en animationsutbildning i västmanländska Fellingsbro. Och när han och hustrun Kerstin låter pennan och penseln vila efter klo

Jan Magnusson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel