Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kemvapenkontroll "nordiskt förslag"

Annons

Den ryska planen att ställa syriska kemvapen under internationell kontroll var egentligen en nordisk idé från början, skriver den norska tidningen Verdens Gang i dag.

Planen snickrades samman av utrikesminister Carl Bildt och hans norske kollega Espen Barth Eide för två veckor sedan, under en videokonferens mellan de nordiska och baltiska utrikesministrarna, enligt tidningen.

Ingen av dem hade dock någon bra kontaktväg till den ryske utrikesministern Sergej Lavrov. Det hade däremot deras finländske kollega Erkki Tuomioja.

Måndagen därpå lanserade Lavrov förslaget.

Jag kan ju inte säga att vi hade lösningen. Men vi påverkade säkert på något sätt säger Barth Eide till VG.

Bildt skrev på sin blogg redan i måndags att tanken "diskuterades mer informellt i Vilnius" i lördags under EU:s utrikesministermöte: "När vi diskuterade mer informellt i Vilnius i lördags var en av de tankar om Syrien som ventilerades att man skulle kräva att Syrien gav upp sitt innehav av kemiska vapen under någon form av internationell kontroll," skrev utrikesministern.

"I dag har plötsligt den tanken fått vingar" slog han fast.

Det var dock inte i plenum utan i den mindre kretsen av utrikesministrar som företräder EPP, den center-konservativa partiorganisationen inom EU-parlamentet, som frågan togs upp, enligt Bildt. I den kretsen ingår varken Barth Eide eller Tuomioja, båda socialdemokrater.

Bildt vill i övrigt i dag inte kommentera Verdens Gangs uppgifter om Barth Eides roll för TT.

Många trodde att förslaget föddes när USA:s utrikesminister John Kerry i måndags sade att Syrien kanske kan undgå angrepp genom ge upp sina kemvapen. Uttalandet mötte viss förvirring och amerikanska UD kände sig tvunget att klargöra att Kerrys uttalande var "retoriskt" - inte ett erbjudande.

Ryssland, Syriens mäktigaste allierade, välkomnade dock förslaget. Utrikesminister Sergej Lavrov sade sig ha uppmanat sin syriske motpart att gå med på ett sådant avtal. Och på tisdagen meddelade Syrien att man accepterade "det ryska initiativet".

Runtom i världen har det sedan i måndags diskuterats om Kerrys utspel var en felsägning, eller om det var en del av en noga uttänkt plan.

Mer läsning

Annons