Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD vill dubbla vårdnadsbidraget

Kristdemokraterna (KD) vill tvinga alla kommuner att erbjuda vårdnadsbidrag och höja bidraget till 6 000 kronor.

Det beslutade partiets riksting på fredagen.

Drygt hundra av landets kommuner erbjuder i dag sina invånare möjligheten att få ersättning för att stanna hemma med barn i åldern ett till tre år. Att göra reformen obligatorisk för alla kommuner blir ett av KD:s viktigaste krav i valet, liksom att bidraget ska höjas från 3 000 till 6 000 skattefria kronor i månaden.

På rikstinget uppstod en diskussion huruvida vårdnadsbidraget ska vara kommunalt eller statligt. KD:s inställning har traditionellt varit att det ska vara statligt.

Fler kommunalpolitiker uttryckte oro för att staten inte skulle ta på sig eventuella merkostnader om kommunerna fick ta ansvaret. Partistyrelsen menade däremot att barnomsorg är kommunernas ansvar och att det därför är rimligt att även vårdnadsbidraget är det. Dessutom fanns farhågor för att det ska ta tid att bygga upp ett nytt statligt administrativt system.

KD:s ekonomisk-politiske talesman Stefan Attefall försäkrade att principen om att alla merkostnader för kommuner på grund av nya lagar ska finansieras av staten. Han är dock inte säker på att ett utökat vårdnadsbidrag kommer att bli dyrare för kommunerna.

Det kan i stället bli en vinst om fler utnyttjar vårdnadsbidraget och kommunerna till exempel slipper bygga nya förskolor, säger Stefan Attefall.

De övriga borgerliga partierna är inte förtjusta i vårdnadsbidraget och det är därför inte säkert att utökningen kommer med i det gemensamma valmanifestet.