Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Sex timmar arbetsdag = slöseri med skattepengar

Angående artikeln Test av sex timmars arbetsdag i Övik – inte så självklart som Wåhlstedth (V) hävdar publicerad 27 juli.

Göran Wåhlstedt (V) insisterar att prova 6-timmars arbetsdag i Örnsköldsvik och att tilltänkte kommunalrådet Per Nylén (S) är ”försiktigt positiv”.

Vet inte Göran och Per att S-majoriteten i Göteborg redan provat 6-timmars arbetsdag? Provet pågick under 18 månader och kostade kommunen 10 miljoner kronor. Sjuktalen minskade inte sett över hela provperioden, men de ökade på ett referensäldreboende till det dubbla.

Jag läser på vänsterpartiets hemsida att: ”Vårt långsiktiga mål är sex timmars arbetsdag med bibehållen lön”.

Läs också: Tack för att du uppmärksammar Vänsterpartiet – för vi har gjort mycket för Örnsköldsvik

Idag arbetar 73 % av befolkningen 15-74 år . Då skulle vi behöva ytterligare 25 %. Arbetslösheten är 6 %. Det fattas alltså 19 %. Det innebär att pensionsåldern kommer att bli minst 74 år.

Vänstern tar dock invändningarna med ro. Vi klarade ju även lediga lördagar, minskning av arbetstiden från 45 till 40 timmar, det vill säga med 11 %, år 1973. Men den minskning V nu föreslår är 25 % minskning, en avsevärd skillnad.

Årskostnaden i Göteborg blev 6,6 miljoner kronor för 17 anställningar. För V-förslaget behövs en miljon nya arbetande, vilket bör kosta minst 500 miljarder per år för arbetsgivarna. Men kostnader är som bekant inget problem för V. Låt de rika betala!

Den V-politiken har nått vägs ände, vilket samtliga finansministrar under detta århundrade vetat. Det går exempelvis inte att locka fler till lärar-, polis- eller sjuksköterskeyrkena när de upptäcker att de också räknas till de rika som får betala vänster-”reformerna”.

Kristdemokraterna kommer inte att medverka till en utredning av sextimmars arbetsdag. Det är kvalificerat slöseri med skattemedel.

Per Sundin (KD)

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel