Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Satsa på elbilar Härnösand

Persontransporter kommer i framtiden till stor del att utföras med elbilar är många experter ense om. Den förra regeringen började en satsning på rena elbilar vilket den nuvarande fortsatt med för att stimulera en övergång från fossildrivna till framtidens bilar.

Inför valet 2014 förklarade samtliga riksdagspartier utom SD att de vill ge stöd till utbyggnad av laddstationer för att få fler att välja elbilar.

För att elbilen ska bli mer attraktiv krävs tillgång till laddstolpar för boende i alla boendeformer. I början på 2015 lade Kristdemokraterna en motion om satsning på elbilar i Härnösand, och jag såg med tillfredsställelse att kommunen följande höst gav Hemab i uppdrag att initiera en utbyggnad med fler laddningsställen. Kommunen och Härnösandshus är med och finansierar. Där det finns en bra infrastruktur för elfordon ökar också antalet elbilar snabbt.

Räckvidden för en elbil är i dag så lång att många i dag skulle klara att ta sig till och från jobbet, skjutsa barnen, utföra ärenden och sköta sociala kontakter på en enda laddning. Snabbladdning tar kanske mindre tid än det tar att smita in på affären för att handla ett par liter mjölk och en limpa.

Fördelen med elbilen är inte bara en renare luft och mindre buller, utan den kräver betydligt mindre service och underhåll än en vanlig bil. Övergången från fossila bränslen gör också att vi blir mindre beroende av drivmedelsimport.

Och detta är inte minst viktigt; att framtidens fordon körs på drivmedel som produceras lokalt och inom vårt lands gränser. Jag vill att Härnösands kommun satsar på fossilfria transporter där elbilen prioriteras, i upphandling av fordon och kollektivtrafik, för att få fler att inse att en elbil är ett bra val för en hållbar miljö.

Tore Sowell (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel