Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD river upp Nato-nej

Annons

Kristdemokraterna river upp sitt nej till att Sverige går med i Nato.

Partiets linje är nu att en parlamentarisk kommitté ska pröva för- och nackdelar med Natomedlemskap.

Natoanhängarna hade lämnat in fem motioner om svenskt Natomedlemskap till partiets riksting. Bakom dem stod bland annat KD:s nuvarande och tidigare försvarspolitiska talespersoner.

Men en klar majoritet ställde sig i stället bakom partistyrelsens förslag om att verka för att en parlamentarisk kommitté utreder ett medlemskaps för- och nackdelar. Enligt partiledaren Göran Hägglund river det beslutet upp partiets tidigare nej till Nato.

Den gamla låsningen har vi släppt och vi är i dag öppna för att prova olika alternativ, säger han.

Inte aktuellt

Två andra regeringspartier, Moderaterna och Folkpartiet, har tagit steget full ut och vill gå med i Nato. Centern vill liksom KD utreda saken. Men någon utredning är sannolikt inte aktuell.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har gjort klart att han inte tänker driva frågan om Natomedlemskap så länge S och folkopinionen inte är positiva.

På frågan hur Hägglund själv känner inför ett svenskt Natomedlemskap svarar han:

Jag är inte främmande för det, men det måste vägas av mot en mängd olika saker, där naturligtvis de säkerhetspolitiska aspekterna är de viktigaste.

Natoanhängarna på rikstinget verkade nöjda med en utredning även om de i talarstolen argumenterade för ett Nato-ja nu.

En chimär

Att vi skulle kunna driva en egen försvarspolitik eller säkerhetspolitik är en ren chimär, det skulle vara en nostalgitripp till en tid som aldrig funnits, sade Karlis Neretnieks, före detta rektor på försvarshögskolan.

Den försvarspolitiske talespersonen Mikael Oscarsson pekade på att Ryssland rustar upp och på att Sverige, enligt ÖB, bara klarar att försvara sig i en vecka.

Bland motståndarna till Natomedlemskap fanns de som var oroade för vad en utredning kan leda till. Enligt Rene Jaramillo, ombud från Kronoberg öppnar det upp för att "allt kan hända". Hans tolkning är dock att partiets nej till Nato gäller tills en utredning är gjord.

Ett argument mot medlemskap var att det blir dyrt för Sverige. För många är dock kärnvapenfrågan den viktigaste.

Vår själva ideologi går emot att legitimera användningen av kärnvapen genom att gå med i Nato. Det finns inget som är mer fientligt mot mänskligheten än användning av kärnvapen, säger Jaramillo.

Mer läsning

Annons