Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Inför brottsnämnd för barn

Kristdemokraterna föreslår att brottslingar under 15 år ställs inför en särskild nämnd i stället för att bli föremål för socialtjänsten. Avsikten är att förhindra dem från att begå nya brott.

I nämnden ska personer från socialnämnden och polisen ingå. De ska ha till uppgift att utreda samt att föreslå eventuella sanktioner.

Nämnden ska samtidigt hitta konstruktiva sanktioner som inte ska vara straff. Sanktionen ska vara individuellt anpassad, säger Peter Althin, ordförande i partiets rättspolitiska arbetsgrupp, till Svenska Dagbladet.

Althin nämner sanktioner som att unga brottslingar ska kunna genomgå behandling mot missbruk eller få hjälp med boende om hemsituationen är problemfylld. Arbetsgruppen vill också att en form av extrahem skapas.

I partiets nya rättspolitiska program föreslås också att livs- och rättskunskap införs som ämnen redan i förskolan.

Bland förslagen återfinns bland annat ökade insatser mot bostadssegregationen, stöd till fritidsgårdar i kommuner med hög ungdomsbrottslighet och ny kriminalvårdsutbildning.