Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd: Ge alla rätt att jobba till 72

Rätt att trappa ner jobbet och att trappa upp pensionsåldern. I den riktningen vill kristdemokraterna (kd) förändra pensionssystemet.

Annons

Förslagen kommer från partiets utvecklingsgrupp för äldrepolitik och presenteras av äldre- och folkhälsominister Maria Larsson i en debattartikel. Där föreslår hon att alla ska få rätt att jobba tills de är 72 år. I dag går den gränsen vid 67.

Men kd vill också att alla ska ha laglig rätt att gå ner på deltid från 61 års ålder.

”Det är samma ålder som möjliggör att man kan lyfta sin pension, varför man kan kombinera detta på valfritt sätt”, skriver ministern.

Så den som vill trappa ner vid 61 men senare ändå få full pension kan välja båda sakerna genom att fortsätta att arbeta förbi 65-årsdagen tills dess att pensionen blir densamma som vid 65.

Förslaget verkar inte särskilt kontroversiellt. I riksdagen finns en fempartigrupp för pensionsfrågor med allianspartierna och socialdemokraterna.

Socialdemokrater och moderater gör inte tummen ner för kd-förslaget, men väljer en annan tyngdpunkt.

– Att det är arbetsgivarens skyldighet att erbjuda arbete fram till 67 står vi fast vid. Men vi diskuterar hur man kan få fler människor att arbeta mer. Det handlar om kvinnors rätt att få arbeta heltid, att få in unga människor tidigare på arbetsmarknaden och att få studenter och invandrare ut på arbetsmarknaden snarare än om att höja pensionsåldern, säger Veronica Palm, socialdemokraternas vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Hennes kritik mot förslaget om rätt till deltid vid 61 är inte hård.

– Det verkar spännande, men det missar det viktigaste skälet till att människor som är 61 vill gå i pension; att man helt enkelt inte orkar. Att vi har ett arbetsliv som sliter ut folk.

Mer läsning

Annons