Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KB digitaliserar kulturarvet

Sveriges författarförbund, Svenska förläggareföreningen och Kungliga Biblioteket i Stockholm startar ett nytt projekt för att digitalisera det svenska kulturarvet, meddelar KB på sin hemsida.

Tanken är att äldre verk ska digitaliseras och tillgängliggöras via KB:s webb. Böcker som inte går att köpa i tryckt form eller som e-bok ska vara gratis för läsarna. Som ett första steg inleds ett begränsat pilotprojekt på temat fyrtiotalisterna. Det blir ett urval av lyrik, prosa och tidskrifter från Sveriges litterära 1940-tal.

Författarförbundet och Förläggareföreningen ska nu lösa de upphovsrättsliga frågorna med rättighetshavare och producenter. KB ska ansvara för digitalisering av materialet och sätta upp den portal där böckerna görs tillgängliga. För att satsningen sedan ska utökas krävs dock ytterligare ekonomiska resurser, enligt KB.