Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kazakstan i uranaffär med Iran

Kazakstan uppges vara på väg att sälja tonvis med processad uranmalm till Iran. Landet hävdar dock att internationella regler följs.

Uppgifter i medier gör gällande att Iran är på väg att sluta avtal med Kazakstan om en leverans av 1 350 ton så kallad yellowcake, ett mellansteg när uranmalm förädlas till bränsle för kärnanläggningar.

Vi behöver studera det här noga, formulera alla argument, och ge ett rimligt svar, säger Kazakstans utrikesminister Yerzhan Ahsikbajev i en kommentar till uppgifterna.

Han sade sig hoppas kunna leverera ett officiellt uttalande senare, men insisterade på att landet följer FN atomenergiorgan IAEA:s regler.

Den synpunkten tycks inte delas av USA, som också reagerat på uppgifterna.

Leveranser av uran till Iran är förbjudna, såvitt det inte handlar om låganrikat uran i specifikt anpassat som bränsle i lättvattensreaktorer, säger Ian Kelly, talesman för det amerikanska utrikesdepartementet.

Därför skulle en yellowcake-leverans vara ett tydligt brott mot FN:s säkerhetsråds sanktioner, sade han.

Kazakstans statliga kärnenergibolag Kazatomprom, som producerar omkring 14 000 ton radioaktiva metaller om året, ville inte uttala sig om uppgifterna.

Det är en politisk fråga, sade talespersonen Madina Tolobajeva.