Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kazakstan i uranaffär med Iran

Kazakstan uppges vara på väg att sälja tonvis med processad uranmalm till Iran.

Både Iran och Kazakstan förnekar det.

En artikel av nyhetsbyrån AP, som citerar källor från ett anonymt medlemsland i FN:s atomenergiorgan IAEA, gör gällande att Iran är på väg att sluta avtal med Kazakstan om en leverans av 1 350 ton så kallad yellowcake, ett mellansteg när uranmalm förädlas till bränsle för kärnanläggningar.

Enligt artikeln skulle Iran vara villigt att betala 450 miljoner dollar för en hemlig leverans.

USA reagerade omedelbart på uppgifterna.

Leveranser av uran till Iran är förbjudna, såvitt det inte handlar om låganrikat uran specifikt anpassat som bränsle i lättvattenreaktorer, säger Ian Kelly, talesman för det amerikanska utrikesdepartementet.

Därför skulle en yellowcake-leverans vara ett tydligt brott mot FN:s säkerhetsråds sanktioner, sade han.

Men såväl den kazakiska som den iranska regeringen förnekade senare på dagen kraftfullt att något avtal finns vid horisonten. Iran anklagade artikeln för att innehålla fabricerade nyheter som en del i psykologisk krigföring mot Iran.

Enligt artikeln skulle affären genomföras inom några veckor av Kazakstans statliga kärnenergibolag Kazatomprom, som producerar omkring 14 000 ton radioaktiva metaller om året. Bolaget skulle agera utan formellt tillstånd från regeringen.