Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaxig Lööf omvald av Centern

Annons

Centern vill öka möjligheterna att söka asyl och vill vara Sverigedemokraternas motpol.

När de säger åk hem ska vi säga kom hit, sade C-ledaren Annie Lööf som valdes om när partiet öppnade sin stämma i Karlstad.

Stämman landade i lite mer liberala skrivningar än vad partistyrelsen hade tänkt sig i migrationsfrågor, som att partiet ska arbeta för att det ska gå att söka asyl på svenska ambassader, inte bara här i landet. Ursprunget var en motion om att bevilja tolkar som arbetat för svensk militär i Afghanistan asyl.

Det vi ser är att barn tvingas komma till Sverige i containrar eller ta hjälp av flyktingsmugglare. Då är det rimligt att titta på möjligheten om asyl också kan ges utomlands, sade Annie Lööf inför migrationsdebatten på stämman.

En varnade

En av de få som varnade för Centerpartiets, i hans tycke alltför invandringsliberala kurs, var riksdagsledamoten Staffan Danielsson. Strävan att vara det mest migrationsvänliga partiet kan hämma Centerns återhämtning från ett pressat läge, ansåg han.

Om Sverige som enda EU-land ska öppna sina ambassader så måste konsekvenserna noga analyseras, sade Danielsson.

Lööf, som i och med omvalet får två år till på sig att försöka vända partiets nedåtgående trend, höll en kaxig ton i sitt tal till de 521 ombuden. Trots diskutabla resultat för partiet i regeringens budgetförhandlingar och opinionsläget.

Det är nu vi ska mejsla fram sakpolitiken och frihetsreformerna. Det är nu vi påbörjar en tredje valseger och en ny mandatperiod för Centerpartiet i regeringen, sade hon men varnade för att det inte kommer att vara enkelt. Men vi ska ha det mest välkokta kaffet i valstugorna.

Blandade giftigheter

Hon talade om miljö och landsbygd, blandat med giftigheter mot, förutom SD, även "risksocialisterna" i den rödgröna oppositionen och S-ledaren Stefan Löfven.

Lööf utmanade Löfven på debatt och raljerade över att han åkt ut till en bondgård vid Drottningholm för att "i finputsade lackskor" presentera en satsning på landsbygden.

Röd politik betyder röda siffror i bondens bokslut, hävdade hon.

Hon ser inget fog för kritik om att Centern har övergivit sina rötter på landsbygden och vänt näsan mot Stureplan.

Mer läsning

Annons