Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofen var nära

/
  • Tungbärgaren hade kommit från verkstaden för två timmar sedan – då var någon framme och anlade branden som förstörde hytten på fordonet.
  • På torsdagen var polisen på plats för att göra en teknisk undersökning.

Branden vid Västerselsgaraget i onsdags förstörde en bärgare i miljonklassen.
Men det kunde ha slutat mycket värre.
I garaget fanns både dyra fordon, drivmedel och gastuber.

Annons

Polisen i Örnsköldsvik hade i går inte mycket information att dela med sig av om branden i Domsjö sent i onsdags kväll.

– Vi har fortsatt anledning att misstänka att branden var anlagd, säger Ann-Jeanette Arnqvist, tillförordnad förundersökningsledare.

Varför det?

– Det tänker jag inte berätta.

Det finns en historia kring denna tungbärgare. För några månader sedan var det någon som vandaliserade bärgaren genom att kasta in en tänd engångsgrill i hytten. Redan då hade det kunnat sluta med att bärgaren blivit totalförstörd.

För några veckor sedan hamnade bärgaren vid sidan av vägen och fördes till verkstad för reparationer.

I onsdags kväll, vid åttatiden, kom bärgaren tillbaka till Västerselsgaraget, redo för att träda åter i tjänst.

Ungefär två timmar senare gick larmet om att fordonet brann.

Det var en chaufför som var vid garaget för att hämta sin lastbil, som larmade om branden. Den rådige chauffören insåg själv allvaret – att den brinnande bärgaren stod alldeles intill det enorma garaget med många fordon i – och agerade rådigt genom att spola kallvatten på garageväggen.

På så sätt kan chauffören ha räddat både Västerselsgaraget, väghyvlar, traktorer, personbilar och annat som fanns innanför väggarna.

För åkaren Tomas Johansson, ägare av det förstörda fordonet och företaget Bärgningstjänst i Norrland AB, är branden så nära en katastrof man kan komma.

– Det är så illa att jag nästan inte vill tänka på det, säger Johansson.

Han fortsätter:

– Nu har jag bara flakbilen kvar. Jag kan inte ta de grövre jobben som bärgaren är till för. I värsta fall måste jag hyra en bil, vi får se.

Vad tror du har hänt?

– Jag vågar inte gissa vad som hänt, jag vet inte. Men jag vet att brott har begåtts. När jag kom till garaget var både polisen och Domsjö Åkeriförenings ordförande på plats.

Beskriv skadorna på fordonet?

– Ja, det är inte så svårt. Hela hytten är ju utbränd. Vi pratar om en prisklass som en villa. Bilen stod dessutom och gick på tomgång tack vare att branden hade orsakat kortslutning på något sätt.

På ett par ställen på bärgaren har någon skrivit nedsättande ord. Vad säger du om det?

– Vad ska jag säga? Jag vet inte vad det kan handla om.

Vad händer nu?

– Det känns motigt. Jag vet inte vad polisen gör och kommer fram till. Man kanske ska vara tacksam att det inte gick ännu värre. Tur att mina gastuber var inne i garaget och att det inte började brinna.

Mer läsning

Annons