Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katarina von Bredow får Astrids pris

Annons

Årets Astrid Lindgren-pristagare skriver för barn och unga så att det känns på riktigt. Katarina von Bredow är glad, rörd och lite förbluffad över att hon på bara en vecka fått ta emot två priser kopplade till Astrid Lindgren.

I helgen fick hon Emilpriset till Astrid Lindgrens minne. Katarina von Bredow hann knappt smälta den hyllningen förrän det var dags för nästa. På Astrid Lindgrens födelsedag fick hon ta emot Astrid Lindgren-priset för ett författarskap som "med psykologisk träffsäkerhet skildrar brytningstillstånd och mänskliga dilemman".

Det betyder jättemycket, säger hon. Jag är uppvuxen under en tid då Astrid Lindgrens böcker fortfarande kom ut och man väntade på nästa. "Bröderna Lejonhjärta" var min älsklingsbok alla kategorier när jag växte upp - det fanns ingenting som gick att jämföra med den. Hon var i princip den enda författare som jag visste namnet på, Författaren med stort F.

Tidig debut

Grunden till sin debutbok skrev hon redan som 15-åring. Det dröjde dock till 1991, då hon var några och 20, innan "Syskonkärlek" var helt färdig och utgiven. Sedan dess har Katarina von Bredow blivit en av våra mest uppskattade barn- och ungdomsboksförfattare med böcker som "Som om ingenting", "Hur kär får man bli" och "Expert på att rodna" bakom sig. Det nyaste tillskottet i raden av böcker är en trilogi för barn i åldern nio till tolv år, där första delen "Du och jag" handlar om en pojke i elvaårsåldern.

Min son var i den åldern när jag började skriva. Jag har försökt att skriva om en tonårspojke tidigare, men fegat ur av den enkla anledningen att jag själv har varit en tonårsflicka, men inte en tonårspojke. Men Fabian och jag har en så bra och öppen relation än så länge och jag vet var han är i livet - därför vågade jag skriva om en pojke i hans ålder.

Välkommet pris

Emilpriset på 30 000 kronor och Astrid Lindgren-priset på 50 000 kronor är välkomna tillskott till en författarekonomi som inte tillåter några större utsvävningar.

Jag ska invänta besked från skattemyndigheten först om eventuella hål som måste täppas till där, men annars ska jag försöka bygga om lite i köket hemma för pengarna, berättar Katarina von Bredow.

Mer läsning

Annons