Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Östholm: Ta ned skylten och sätt upp en ny – Sollefteå har ingen riktig akutmottagning längre

 
Katarina Östholms krönikor
Visa alla artiklar

När obehagliga beslut ska fattas finns det, både bland privata och offentliga arbetsgivare, en tydlig tendens till skönmålning.

Nedskärning kallas effektivisering, nedläggning kallas rationalisering, centralisering kallas kompetenssäkring. Det finns många glittrande ord man kan klä en trist verklighet i.

Som i sagan om kejsaren, som draperades i det ena osynliga tyget efter det andra, gyllene stoffer så utsökta att de var liksom viktlösa, så lena att de inte kändes mot huden. Det var tyger värdiga en kunglighet. Kejsarens skräddare ooo-ade och aaa-ade och försäkrade honom, där han stod framför spegeln och svängde sig, att han var en syn för gudar. Och ett bra pris skulle han få.

Det är aldrig lätt att skära i verksamheter. Men det blir trevligare för alla inblandade parter, och mer trovärdigt, om man kallar saker och ting vid deras rätta namn.

Landstinget Västernorrland har i det avseendet gjort några rediga praktvurpor, bland annat genom att med den mest segslitna envishet hävda att avstånd inte har med patientsäkerhet att göra.

Säger man något tillräckligt många gånger kan man nästan få folk att tro att det är sant. Fast förstås inte hon som fått stå barfota i snön på natten med hängande navelsträng och ett nyfött barn i famnen. Inte heller lär den krockskadade med sprucken mjälte, som hinner förblöda under de där tio extra milen, hålla med.

Nu har ju BB stängt. Och akutmottagningen avlövats så till den grad att den inte längre kan kallas akutmottagning. Tycker jag i alla fall.

I en krönika häromsistens skrev jag bland annat om det, stängningen av BB och akutmottagningen. Reaktionen från landstinget lät inte vänta på sig. I ett mejl från pressansvarig kommunikatör vid regionledningsförvaltningen låter det så här:

"Jag läste din senaste krönika i morse och ser att du skriver om stängning av BB och akutmottagning.

Akutmottagningen vid sjukhuset i Sollefteå är inte stängd. Den är öppen och bemannad dygnet runt och det finns inga planer på att det ska förändras i framtiden.

Andra akutverksamheter har stängts (akutortopedi och akutkirurgi) men akutmottagningen, det som i dagligt tal kallas för akuten, är kvar. Att skriva att akutmottagningen är stängd är att förminska de verksamheter som de facto fortfarande finns kvar vid sjukhuset i Sollefteå."

Nåja.

På sätt och vis kan man hävda det. Eftersom man fortfarande kan få hjälp med akuta medicinska problem av skilda slag. Men då vore det väl mer renhårigt att kalla den just det, "medicinsk akutmottagning", eftersom man inte kan laga en bruten höft, öppna en krånglande buk, göra ett akut kejsarsnitt eller genomföra en lång rad andra brådskande ingrepp.

Så jag svarade:

"En akutmottagning som inte kan fixa ett benbrott, operera en blindtarm eller en brusten mjälte är i mina ögon inte en fullvärdig akutmottagning.

Den är en medicinsk mottagning som är i avsaknad av den akuta kirurgi och akuta ortopedi som krävs för att det ska vara en fullvärdig akutmottagning, även om man fortfarande kan behandla medicinska åkommor som till exempel hjärtinfarkt.

Att fortsätta använda det namnet är missvisande. Akut medicinsk mottagning vore det korrekta begreppet."

En av grannarna på byn gick och drog på sig ett öppet lårbensbrott för ett tag sedan. För honom hade det inte lönat sig att åka de tre milen till Sollefteå för annat än smärtstillade och något slags första hjälpen. Det hade dessutom blivit en omväg till något av de betydligt mer avlägsna sjukhus – sju mil till Ö-vik eller fjorton mil till Sundsvall – som fortfarande har akut ortopedi på menyn.

Naturligtvis gör den akuta medicinska mottagningen vid Sollefteå sjukhus ett livsviktigt arbete för många. Det handlar på intet sätt om att förminska de verksamheter som fått vara kvar. Men att kalla det för en akutmottagning i samma andetag som man pratar om akutmottagningen i Sundsvall är bara vackra ord som döljer en betydligt tristare sanning.

Faktum är att kejsaren inte har några kläder. Kejsaren är spritt språngande naken.

Den enklaste lösningen för Landstinget Västernorrland är att börja tala klarspråk, ta ned skylten och sätta upp en ny.

* * *

Läs mer kultur och följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Krönika: "En så nedlåtande karikatyr av landsbygden speglar människoförakt av värsta sort"

Läs mer: David Jonstad om undergång och hopp och om att vara den förändring man vill se

Fler krönikor: Den gröna bluffen - om miljöbilar och andra lögner

Landsbygdsutveckling: Landsbygden är ett demokratiskt haveri

Debatt: Den som lever i Stockholm kanske inte är bäst lämpad att ta beslut om glesbygd

Krönika: Här är listan som kan rädda landsbygden

Landsbygdsromantik? Nej, nu är det Dags att sluta med storstadsromantiken