Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Östholm: Kulturen viktigare än någonsin – berättelserna får aldrig ta slut

 
Katarina Östholms krönikor
Visa alla artiklar

"Om vi inte har någon kultur, vad finns det då kvar att försvara?"

Annons

Winston Churchill var en hårdför och luttrad politiker. Under andra världskriget fick hela Europa genomgå ett stålbad; själva livet tycktes ransonerat och det engelska folket var inte ensamma om att föra en synnerligen strävsam tillvaro.

Men premiärministerns hållning gentemot kulturen var konsekvent och generös, något som ifrågasattes av parlamentet men försvarades av Churchill.

Kulturen, menade han, är samhällets själ.

Utan kulturen skulle samhället stagnera till en maskinell fars av konsumtion och produktion. För kulturen är inget annat än den kraft som får människan att utvecklas – den som iakttar och ställer obekväma frågor, gycklaren som speglar maktens tillkortakommanden, näsan som sniffar brandröken långt innan samhället fattar eld.

Kulturen berättar historierna vi aldrig annars skulle få höra, kulturen håller upp den spegel där du kan se dig själv – ibland på obehagligt nära håll.

Tack vare kulturen får tanken en språngbräda, insikter som förändrar och skapar engagemang. Det skenbart enkla och ytliga får plötsligt hisnande många bottnar. Kulturen kan vara den murbräcka som störtar diktaturer.

Med jämna mellanrum dyker diskussionen om kulturens nytta upp. Hur mycket pengar den kostar, hur många besökare den räknar, hur den kan användas i marknadsföringssyfte. Men då har man inte förstått kulturens roll.

Kulturen kan inte tämjas, betslas och ställas framför vagnen för att dra sin vikt. Kulturen måste alltid vara obunden och oberäknelig, annars är den inte längre värd namnet; så länge den får vara fri utgör den myllan till den mångstämmighet i ord och tanke som är en demokratisk grundsten.

Jag hoppas att våra kultursidor ska kunna förmedla något av allt detta. Aha-upplevelserna, idén som låser upp en ny dörr, den oväntade kullerbyttan som blottar det falska guldmyntets sjaskiga baksida. Gnistan som tänder krutdurken.

Men för att kunna göra det så behövs ni.

Våra tidningar har fler läsare än någonsin. När andra medier överger vårt landskap för att satsa på storstäderna står vi kvar därför att vi tror på den lokala journalistiken, den lokala kulturen, kraften i de berättelser som är unika för vårt område. Era berättelser.

Samtidigt är det färre som betalar, och det är en ekvation som inte kommer att hålla i längden. Gratiskulturen som etablerades när media tog sina första stapplande steg ute på nätet har vuxit sig stark. Och nu, när papperstidningens upplaga långsamt dalar samtidigt som den lokala journalistiken på våra digitala plattformar blir allt viktigare, så behöver vi helt enkelt ta betalt för den.

Den nya plusmärkningen på våra sajter står för unik lokal journalistik och ett innehåll som vi är ensamma om. Det kan vara större reportage, relevanta artiklar, exklusiva intervjuer eller granskningar – alltid med en tydlig lokal koppling.

Så får du tillgång till Plus på Allehanda.se – prova för endast 1 krona

En hel del kommer fortfarande att vara gratis. Men då handlar det oftast om händelsenyheter som man kan hitta via andra medier.

Varför behövs då vi för att berätta om kulturen? Jo, för att kulturen behöver röststarka megafoner som kan sprida berättelserna över stora områden. Kulturen behöver någon som finns där för att se och uppleva – någon som kan fånga brandfacklorna och tända fler eldar, som kan fördjupa förståelsen och föra berättelserna vidare.

Berättandet får aldrig ta slut.

Nej, jag tror inte att det vi ser är slutet på mediernas gyllene tidsålder. Kulturskymningen faller inte än. Samhället har mognat och rör sig in i en ny fas med en djupare förståelse för att journalistik måste få kosta. Och jag tror att han har rätt, den stridbara tungviktaren som fick inleda den här texten och nu får avsluta den:

"Det här är inte slutet. Det är inte heller början. Men det är, kanske, slutet på början."

* * * *

Är du redan prenumerant men inte loggat in ännu? Aktivera enkelt ditt inlogg här och få på så sätt fri tillgång till hela vår sajt.