Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katarina Östholm glömmer att ockupationen vid Sollefteå sjukhus är olaglig – sjukhusfoajén är till för besökarna

Annons

Katarina Östholm verkar glömma bort en detalj när hon i sin krönika går till storms mot den majoritet av partier i Region Västernorrlands fullmäktige, som är överens om att en sjukhusfoajé är till för sjukhusets besökare och inte partipolitiska möten. Hon glömmer att ockupationen vid sjukhuset i Sollefteå inte behöver förbjudas, den är redan olaglig.

Att Östholm dessutom, kanske godtroget, tror att det Vänsterpartiet framför är en allenarådande sanning är synd. I verkligheten har Vänsterpartiet fått möjlighet att ställa sig bakom skrivningen ”Att inte medge politiska partier att bedriva kampanj och opinionsarbete i de av regionens lokaler/närområden dit allmänheten äga tillträde.” Det har Vänsterpartiet vägrat.

Man kan också undra om Östholm överhuvudtaget ser att det finns några gränser för vad en patient eller anhörig ska mötas av, på väg till ett sjukhusbesök. De allra flesta partier i Region Västernorrland står upp för patientintegriteten. Östholm gör det då inte.

Roger Johansson (S), gruppledare Region Västernorrland

SVAR DIREKT:

Redan 2016 satte Roger Johansson (S) ned foten när han deklarerade att Sundsvalls arbetarekommun ställer sig bakom att Sollefteå och Ö-vik bör bli närsjukhus och att Sundsvalls sjukhus får hela ansvaret för akutvård och specialistvård i Västernorrland. Jag noterar att han är på god väg att få som han vill.

Och i december drämde regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) till med att ockupationen gjort sitt och att det ”inte är rimligt att ha en ockupation som pågår hur länge som helst”.

Med detta i färskt minne: Vem tror på allvar att regionledningen nu vill föra en ”dialog” för att på något sätt tillmötesgå BB-ockupationen? Samtidigt som man försöker smyga igenom en ny regelskrivning som, till skillnad från den gamla, gör det fullt möjligt att kalla ockupanterna regelbrytare och därmed enkla att vräka.

Ockupationen kan heller inte i egentlig mening kallas olaglig; den sker med regionens goda minne, man har satt upp gemensamma regler med mera. Och den äger rum i av oss alla gemensamt skattefinansierade lokaler; det finns en icke obetydlig moralisk aspekt gällande ockupanternas rätt att visa sitt missnöje just på denna plats. De slåss för patienternas rätt att över huvud taget kunna uppsöka sitt sjukhus; i ljuset av detta blir allt prat om patientintegritet smått löjeväckande.

Apropå patientintegritet så skulle den nog komma bättre till sin rätt om kvinnor slapp föda på parkeringsplatser. Och om akut skadade inte behövde åka alla dessa extra mil med livet som insats.

Katarina Östholm, kulturredaktör

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: [+] Katarina Östholm: Nu ska BB-ockupationen förbjudas och protesterna tystas – ett försåtligt angrepp på demokratins kärna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons