Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kasper Salin-pris till Urbana villor

Sveriges främsta arkitekturpris, Kasper Salin-priset, tilldelas i år bostadsrättsföreningen Urbana villor. De båda bostadshusen i Malmö är gjorda i samarbete mellan arkitekterna Cord Siegel, Pontus Åqvist och landskapsarkitekten Karin Larsson.

Bostadsrättsföreningen Urbana villor är byggd enligt det tyska konceptet byggemenskap, där en grupp människor själva går ihop och finansierar det bostadshus de ska flytta in i. Arkitekterna ledde byggprojektet och fungerade som byggherrar. Varje lägenhet i husen har en trädgård på 25 kvadratmeter. Husen har också tidigare fått pris för bästa energikoncept.

Kaspar Salin-priset instiftades 1962 efter en donation av stadsarkitekten i Stockholm, Kaspar Salin. Priset består av en bronsrelief som fästs på byggnaden. I årets jury satt bland andra arkitekten Gert Wingårdh och landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson.